Emma Greens ska föreläsa efter friidrottskarriären. Foto: Bildbyrån

Green avslutar karriären efter inomhussäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Höjdhopparen Emma Green har bestämt sig för att avsluta karriären efter inomhussäsongen och kommer därefter arbeta med att föreläsa. ”Kroppen kommer definitivt vara redo att sluta”, säger Emma Green till SVT Sport.

Emma Green, 31, funderade på att lägga ner karriären redan efter årets utomhussäsong, men flyttar nu fram avskedet.

– Jag känner väl att det är dags. Jag har haft tankar på att sluta efter den här (utomhus-) säsongen, men det blev inte riktigt som jag hade hoppats, och jag känner att det hade varit roligt att få ute lite mer. Förhoppningsvis kommer det att funka, att kroppen håller för en inomhussäsong. Formen kan definitivt komma tillbaka så att jag kan hoppa bra inomhus, men det räcker sen, säger Emma Green till SVT Sport.

Kroppen redo att sluta

Just nu lägger 31-åringen fokus på att få kroppen att prestera en sista säsong.

– Vi kommer lägga upp allt för att få kroppen så bra som möjligt till inomhussäsongen, och sedan kommer jag nog vara rätt så klar, och kroppen kommer definitivt vara redo att sluta, säger Emma Green.

”Skiter i det här”

Efter ett diskbråck som stört höjdhopparen i flera år, missade hon en OS-plats i somras efter en bristning i hälsenan. Det har lett fram till det definitiva beslutet att detta blir hennes sista säsong.

När bestämde du dig?

– Det var efter de tävlingar jag gjorde i början av sommaren. Eller jag har funderat fram och tillbaka, huruvida jag skulle ge inomhussäsongen en chans eller inte. Känslan efter de där första tre tävlingarna var ”jag har ju det här i mig”, det kändes riktigt skönt att hoppa. Då kände jag att jag vill ge hösten och vintern en chans, men efter det är det definitivt slut, säger Green till SVT Sport.

Ska jobba mot ohälsa

Emma Green har tillsammans med kompisen och förre friidrottsläraren Camilla Kalin, startat ett föreläsningskoncept som handlar om att må bra.

– Det handlar till stora drag om att prestera med glädje för att må bra. Det bygger mycket på en ohälsa, fysisk och framför allt psykisk, som växer sig större i samhället och på arbetsplatser.

Vad är du mest nöjd med när du blickar tillbaka på din karriär?

– Det är nog EM-silvret i Barcelona 2010 och att jag har tagit mig till så pass många internationella mästerskapsfinaler, säger Emma Green.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.