Valentijn Trouw gav Aregawi beskedet. Foto: Global Sports Communication/Bildbyrån

Han gav Aregawi beskedet: ”Som att få reda på en allvarlig sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har varit i kontakt med den person som meddelade Abeba Aregawi att hon åkt fast i ett dopningstest. ”Det var som att få reda på en allvarlig sjukdom av en läkare. Hon blev helt knäckt och chockad”, säger agenten Valentijn Trouw.

Trouw arbetar på den holländska agentbyrån Global Sports Communication och är den som har den närmsta kontakten med Abeba Aregawi. Han ringde henne till bostaden i Addis Abeba. Aregawi hade nyss varit ute och tränat och var på ett strålande humör, en sinnesstämning som snabbt förändrades.

– Hon blev otroligt överraskad när jag berättade nyheten om att hon åkt fast i ett dopningstest. Det var som en blixt från klar himmel. Det var en chock för henne, säger Trouw.

B-provet analyseras nästa vecka

Aregawi har enligt egen utsago ingen aning om hur substansen meldonium kommit in i kroppen och kommer nu noggrant att följa testningen av B-provet nästa vecka.

Aregawi är förkrossad över att idrottskarriären kan ha tagit ett abrupt slut.

– Hon behöver hjälp och stöd för att gå vidare i livet och vi ska göra allt vi kan för att underlätta för henne, säger Trouw, som liksom alla andra funderat mycket på hur den här situationen kunnat uppstå.

– Jag liksom alla andra är förvånad och har tänkt mycket på det här men det är ingen idé att jag berättar om det eftersom det bara skulle ge upphov till spekulationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.