Meraf Bahta och Abeba Aregawi ställs mot varandra på DN-galan. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Helsvensk duell – i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått några år sedan vi hade en helsvensk duell av världsklass i friidrott – men imorgon är det dags på DN-galans 1500 meter.

– Det är roligt att tävla mot Abeba Aregawi och att möta de bästa i världen säger Meraf Bahta, nybliven EM-guldmedaljören på 5000 meter, till SVT Sport.

– Jag är jätteglad,  för tidigare var det bara jag. Jag önskade att nån skulle utmana mig. I år är det bra, för Meraf kom och hon är en väldigt stark tjej, säger EM-tvåan Aregawi.

För Bahta har det varit några speciella dagar, från närmast okänd till en som alla vill prata med.

DN-galan

– Jag är väldigt glad och stolt, det är skönt att vara hemma efter att ha varit borta i fem veckor, jag har firat med mina veckor och mina svenska föräldrar. Jag har fått en massa sms och email, min Facebook var helt full och även Instagram, det är jätteroligt, säger hon.

Högklassigt startfält

I ett mycket starkt startfält utgör svenskorna två av de stora favoriterna men de har tuffast möjliga konkurrens. Sifan Hassan som slog Aregawi på 1500 men fick stryk av Bahta på 5000 i Zürich finns på plats precis som amerikanskan Jennifer Simpson, VM-tvåa bakom Aregawi ifjol.

Vem vinner?

– Jag vet inte, det får vi se, säger Aregawi med ett stort skratt.

– Det är svårt att säga vem som vinner. 1500 är speciellt, det är väldigt trångt så det är svårt att veta innan loppet, säger Bahta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DN-galan

Mer i ämnet