Vladimir Putin och Lamine Diack. Foto: TT/Montage SVT

IAAF anklagas: ”Korruptionen genomsyrade organisationen”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin kan ha spelat en roll i dopningshärvan kring rysk friidrott och internationella friidrottsförbundet IAAF. Det framgår av Wadas oberoende rapport som ska släppas idag, enligt AP:s uppgifter. Rapporten riktar stark kritik mot det internationella förbundet. ”Korruptionen genomsyrade organisationen”, skriver kommissionen enligt AP.

Förre Wadaordföranden Dick Pound som har lett Wadas utredning har utlovat en ”wowfaktor” när dopningsrapporten släpps i eftermiddag. Innehållet är ännu inte offentligt, men AP har från en källa som har sett den 89-sidiga texten fått uppgifter om en del av det.

Enligt informationen menar Pound att korruptionen inom IAAF inte går att tillskriva enskilda rötägg, utan var mer vitt spridd än så. Kommissionen menar att medlemmarna i IAAF:s ledning, inklusive den nuvarande ordföranden Sebastian Coe, måste ha vetat om hur utbredd dopningen var och bristerna i bekämpandet av den.

Nio dopningsfall utan åtgärd

Tidigare har korruption och dopning i Ryssland och utpressning och mörkande av dopningsfall som involverade högt uppsatta personer inom IAAF avslöjats. Den förre ordföranden Lamine Diack utreds misstänkt för korruptionsbrott av franska myndigheter.

Rapporten innehåller enligt AP uppgifter om vänskapsband mellan Diack och Rysslands president Vladimir Putin. Det finns detaljer om priset på tv-rättigheterna till VM i Ryssland 2013 som plötsligt ökade från sex miljoner dollar till 25 miljoner, och uppgifter om en advokat som anlitades av Diack för att hantera ryska dopningsfall trots att han inte hade någon erfarenhet.

Advokaten Huw Roberts berättade för Diack om nio ryska dopningsfall. Diack sade till honom att han var i en svår situation som bara kunde lösas av Putin, en person som han hade blivit vän med.

Sköttes av advokat

De nio idrottarna ska inte ha tävlat i Moskva-VM, men deras fall togs inte vidare av IAAF för eventuella avstängningar.

Diack ska ha överlåtit ansvaret för ryska dopningsfall som kom från blodpasset till sin personlige advokat Habib Cissé. Även han är misstänkt av fransk polis för korruption.

SVT Sport sänder presentationen av rapporten 14.50 på sportsajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.