Meraf Bahta efter målgången på 1 500 meter på Stadion i fjol. I år kommer den svenska löparstjärnan inte till start. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ingen Meraf Bahta på Stadion

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta kommer inte till start i morgondagens Diamond League-tävling på Stadion. Den svenska friidrottsstjärnan har fortsatt problem med en slemsäck i foten och är struken ur startlistorna – och nu är VM i fara. ”Blir det VM är det en bonus”, säger tränaren Ulf Friberg till SVT Sport.

Den svenska medeldistanslöparen Meraf Bahta har haft problem med en slemsäck i foten sedan i vintras. I måndags gjorde hon sitt första löppass på bana men reaktionerna var inte positiva och beskedet att ställa in Diamond League-tävlingen som avgörs under torsdagskvällen kom på tisdagen.

– Eftersom hon inte vågar trycka på på banan än och eftersom hon är lite rädd så tycker vi det är dumt att chansa på att springa en Diamond League-tävling där den yttersta världseliten springer, säger Friberg.

Diamond League

VM i fara

Orosmolnen skingras däremot inte där. Om mindre än en månad är det dags för VM och Meraf Bahta var en av de stora medaljkandidaterna – nu är en VM-start långt borta enligt Friberg.

– Vi måste ta ett beslut inom en vecka till tio dagar och det är väl mycket som ska till om det ska bli bra.

– Det är inget självändamål, VM, utan ska man vara med så ska man vara där utifrån sin förmåga och kunna göra ett så bra resultat som möjligt. Känner man inte att man är där så ska man inte vara med och tävla.

Springer i terräng

Batha har dragits med skadan sedan i maj, för tillfället tränar friidrottstjärnan ”off track” – i vanliga löparskor.

– Hon kör inte med spikskor. Det är klart man är lite rädd att det ska göra ont och sånt, man vill inte att skadan ska bli värre.

– Träningsmässigt blir det bättre och bättre, det enda vi kan göra är att dag för dag och progressivt öka träningen och belasta utifrån reaktionerna. Däremot är vi inte beredda på att att ta några risker att någonting ska bli förstört, hon är ung och har många år kvar.

Hur ser du på möjligheterna till en VM-start?

– Jag kan inte säga det egentligen, såna här skador kan bli bättre och bättre och sen kan det vara sämre i morgon. Så det är jättesvårt att säga.

– Men blir det ett VM är det bonus, och då är hon inte där bara för att delta, men det är svårt att sia om någonting just nu.

Först och främst måste Bahta springa fullt på löparbanorna utan rädsla för att ens ha en rimlig chans att hinna bli tävlingsredo.

– Hon måste kunna springa i full tävlingsfart, inte maxa ett sprintlopp, men ett tävlingslopp måste hon kunna springa inom tio dagar, annars blir det svårt. Det viktigaste är egentligen att hon får på sig spikskor och kan springa i dem. Som det är just nu trycker det på lite för mycket i kurvorna.

SVT sänder Diamond League-tävlingen med start 19.30 i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet