Friidrotts-VM i Eugene har dragit igång. Foto: Bildbyrån

Inget friidrotts-VM till Sverige: ”Förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Göteborg går miste om att arrangera friidrotts-VM 2021. Internationella förbundet struntade i den vanliga kandidaturprocessen – för att ge USA ett mästerskap för första gången.

– Jag hittar inga argument till varför man gör så här, säger friidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Eugene, USA, har tilldelats friidrotts-VM 2021.

Innan Göteborg ens hann ansöka.

Friidrott säsong 2015

Det internationella förbundet (IAAF) har frångått den vanliga kandidaturprocessen och valde den amerikanska staden.

”Beslutet att undgå den vanliga processen togs därför att det är en unik strategisk möjlighet att ge ett VM till USA för första gången”, skriver IAAF på sin hemsida.

”Unik möjlighet”

Ordföranden i svenska friidrottsförbundet, Björn Eriksson, är kritisk:

– Det är beklämmande. Ge mig ett enda argument till varför den här proceduren är bra? Jag hittar inga argument, om jag inte ska ge mig in och spekulera i korruption och vänskapsförhållanden, säger han till SVT Sport.

Du tycker att det här är ohederligt?

– Ja.

Hur kommer ni att gå vidare med det här?

– Vi kan inte göra mer än att rapportera, vi kommer att fortsätta arrangera arrangemang och sådant. Men det är med en tyngd i hjärtat man noterar att det har gått till på det här sättet.

– Vi kommer naturligtvis fortsätta att högljutt ge det här till känna, till andras gagn. För vår del är det överspelat. För idén var att Göteborg firar 400 år 2021. Det kan man inte fira 2023.

Eugenes dollarbud avgjorde saken

IAAF:s ordförande Lamine Diack, till förbundets hemsida:

– Även om detta beslut avviker från det vanliga förfarandet är jag glad att mina styrelsekollegor förstod den enorma möjlighet att få tillgång till en nyckelmarknad och att de har tagit ett beslut till förmån för den globala utvecklingen av vår sport,  säger IAAF:s ordförande Lamine Diack.

IAAF pekar visserligen på strategiska skäl till att ge Eugene och USA friidrotts-VM 2021 men det tyngsta skälet var amerikanska dollar.

Enligt AP är det amerikanska budet uppbackat med starka finansiella bidrag från staden Eugene garanterat av borgmästaren, USA:s OS-kommitté och inte minst från tv-bolaget NBC, som kommer att producera evenemanget.

Enligt IAAF är det inte första gången en stad tilldelas VM utan den vanliga kandidatursprocessen. Senast ska ha varit VM i Osaka 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet