Foto: Bildbyrån

Inställt Göteborgsvarv – en miljonsmäll för friidrotten

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronaviruset har Göteborgsvarvet skjutits på framtiden. Blir det klassiska loppet helt inställt kommer det slå stenhårt mot friidrottsklubbarna i Göteborg – som i värsta fall kan gå under.

– Vi kan inte lösa den här situationen helt själva, vi behöver hjälp, säger Göteborgs friidrottsordförande Jahja Zeqiraj till SVT Sport.

Om exakt två månader, den 16 maj, skulle startskottet för Göteborgsvarvet ha avfyrats. Men på grund av coronaviruset har arrangören Göteborgs friidrottsförbund ruckat på en helig löpartradition.

Planen i dagsläget är att genomföra loppet i augusti – men om det inte är möjligt innebär det en miljonsmäll för friidrotten i Göteborg.

Corona och idrott

– De som främst drabbas förutom löparna är föreningarna. Göteborgsvarvet är en livsnerv för att friidrotten ska kunna fungera och erbjuda möjligheter för många grupper att träna, säger förbundsordförande Jahja Zeqiraj.

50 klubbar kan gå miste om 10 miljoner kronor

Loppet är en grundbult i Göteborgs friidrottsförbunds årliga inkomstkälla. Överskottet går till distriktets föreningar, om tävlingen inte blir av kommer 50 klubbar gå miste om ungefär 10 miljoner kronor.

Har du någon rädsla för att de minsta föreningarna, som inte står på egna ben, tvingas bomma igen?

– Så kan det bli för många föreningar, inte bara de små. De är beroende av att det kommer intäkter från de olika loppen som arrangeras i Göteborg.

”Vi behöver hjälp från staten”

Jahja Zeqiraj hoppas nu på hjälp från statligt håll.

– Vi kan inte lösa den här situationen helt själva. Vi kommer göra allt vi kan, men vi behöver hjälp från både myndigheter och staten.

Ser du det som en nödvändighet att staten går in och finansierar?

Vill man ha ett starkt föreningsliv så är man nog tvungen att hitta olika lösningar. Det här är en ansenliga summa både för förbundet och föreningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet