Stefan Holm är kluven till Aregawis framtid. Foto: Bildbyrån

IOK:s Stefan Holm: ”Har hon fuskat eller inte?”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Sports avslöjande i går är Stefan Holm delad i frågan om Abeba Aregawis framtid. ”Jag är väldigt, väldigt kluven”, säger den före detta friidrottsstjärnan, som i dag är ledamot i Internationella olympiska kommittén.

Turerna kring Abeba Aregawis positiva dopningsprov har varit många. Det från årskiftet förbjudna preparatet meldonium upptäcktes i Aregawis blod, efter tester genomförda den 12:e januari, berättar hon i en exklusiv intervju med SVT Sport.

I går gick hennes före detta agent, Jos Hermens, ut med uppgifter att provet innehåller mindre än ett mikrogram per milliliter – vilket Wada ger amnesti för, när idrottarens prov tagits före första mars i år. Uppgifterna är dock ännu inte bekräftade.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Jag är väldigt kluven”

– Jag har ju hört att det är på gång att hon eventuellt ska bli friad, eftersom det är ju vissa problem kring den här frågan. Jag är väldigt kluven till det här, måste jag säga. Någonstans har hon blivit friad från internationella Wada, men samtidigt så har man någonstans fuskat när man tar en hjärtmedicin som man förmodligen inte behöver, men gör det i syfte att snabba på sin återhämtning. Så jag är väldigt, väldigt kluven, säger IOK-ledamoten Stefan Holm.

Hur ska man nu hantera det här?

– Det är det jag inte riktigt vet, jag är oerhört kluven, om det är okej eller inte. Någonstans var meldonium okej, och hon kan ha tagit det innan första januari när det blev förbjudet – och då är hon ju faktiskt per definition fri att tävla, för man vet ju inte exakt hur länge det är kvar i kroppen.

”Har hon fuskat eller inte?”

– Samtidigt så har hon ju tagit ett preparat för att snabba upp sin återhämtning, som inte riktigt är godkänd. Jag vet inte, jag vacklar väldigt mycket. Rent spontant så vill man ju inte se fuskare tävla, men har hon fuskat eller inte? Det är frågan.

Kan Aregawi  tävla i OS för Sverige?

– Ja, det kan det ju bli om hon blir frikänd i alla instanser så är hon ju fri att tävla. Men det måste rinna ganska mycket vatten under broarna innan vi kommer så långt misstänker jag.

Wadas hantering: ”Si och så”

Om Aregawis före detta agent får rätt, så brinner fortfarande 25-åringens OS-eld – med Rio blott tre månader bort.

Vad tycker du om Wadas hantering av det här?

– Det är väl lite si och så. De trodde att de visste hur länge meldonium stannar i kroppen och därför var snabba med att säga: ”Ja, vi har testat henne positivt och därför är hon avstängd”. Sen kom det ju fram rön om att meldonium kan stanna kvar längre än det var sagt från början – och då sitter de i en väldigt svår sits. Så jag vet inte. De var kanske lite för snabba för att gå ut med det, men å andra sidan så trodde de att de hade på fötterna för att göra det. Men det är samma sak där. Det är inte svart eller vitt, det är en väldig gråzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet