Inga ryska friidrottare i OS Foto: TT

IOK: Vi står bakom avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

IOK ställer sig bakom det internationella friidrottsförbundets (IAAF) beslut att inte häva avstängningen av ryska friidrottare från OS. ”Vi välkomnar och står bakom beslutet”, skriver IOK i ett uttalande efter en telefonkonferens de höll på lördagen.

I går kom IAAF:s beslut att inte upphäva den avstängning som de utlyste i november. Avstängningen rörde rysk friidrott, att inga friidrottare ska få tävla i OS i Rio i augusti.

IAAF bygger beslutet av Wadas senaste rapport, som vittnar om fortsatta problem med dopning i Ryssland, med positiva dopningstester, tester som ogiltigförklarats och framför allt att många dopningstester inte kunnat genomföras på grund av att testpersonalen inte fått tillgång till de aktiva.

Det ryska idrottsförbundet gick direkt ut och sa att ”det är en extrem besvikelse” och att de gjort ”allt i sin makt” för att IAAF ska ta bort avstängningen.

IOK: ”Internationella idrottsförbunden får avgöra”

Den internationella olympiska kommittén, som har det yttersta ansvaret för OS, står bakom IAAF:s beslut.

”Behörigheten för idrottare, oavsett sport och evenemang, är något som de internationella idrottsförbunden får avgöra”, skriver IOK.

Ryssland hoppas fortfarande

Det ryska friidrottsförbundets ordförande Michail Butov säger att Ryssland överväger att överklaga beslutet hos Cas, idrottens skiljedomstol. Rysslands president Vladimir Putin hoppas också att en lösning ska hittas så att ”rena” idrottare ska kunna delta i OS.

Detta genom att IOK skulle kunna ta med ryska friidrottare som ”neutrala”, istället för att representera sitt land. Det gäller bland annat Julia Stepanova, som varit med och avslöjat flera dopningsfall. Dessa idrottare måste i så fall träna utomlands, och kunna bevisa att de har blivit testade regelbundet, upplyser IAAF.

IOK ska lämna slutgiltigt besked på tisdag, om de kommer köra över IAAF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.