Foto: TT Nyhetsbyrån

”IOK vill stryka 200 m från OS”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén vill begränsa antalet aktiva i OS och planerar därför drastiska åtgärder bland annat inom friidrottsprogrammet.

De grenar som IOK vill plocka bort är  10 000 m, 200 m, 20 km gång, kula, och tresteg, uppger den australiska tidningen The Age.                    

”IOK har en tydlig syn på att man måste reducera antalet aktiva i friidrottsgrenarna och åsikter på hur det skulle gå till togs upp”, säger Brian Roe från IOK som var närvarande på mötet.    

”Den starka uppfattning var att 10 000, 200, en gångsträcka och kula (i den ordningen) var de grenar som låg sämst till”.

Roe menar även att tresteg är en av de sporter som diskuterats, men av de fem nämda grenarna är det den som ligger säkrast.

”10 000 meter är ju inte riktigt med i friidrottskalendern, mer än när det är OS och VM, det var argumenten för att stryka den grenen.  Känslan är att de flesta aktiva inom 10 000 meter är landsvägslöpare och om vi då ska behålla sträckan är det inte då bättre att vi gör den till något som alla kan relatera till – ett landsvägslopp”, säger Roe.

 Beslut kan tas så snabbt som redan den här veckan. 

De hotade grenarna

10 000 meter: Den grenen som ligger sämst till för den förekommer knappt i friidrottskalendern förutom i OS och VM. Profilen och OS-mästaren Mo Farah vann vid OS 2012, men har knappt sprungit distansen sedan dess.

200 meter: Den stora överraskningen, men den känns enligt IOK överflödig mellan 100 – och 400 meter.

Kula: En klassisk gren, men ingen publikgren och eftersom sju – och tiokampen kvarstår så försvinner inte kulan helt från programmet.

20 km gång: Gång som sport har hängt löst tidigare och nu väljer man att stryka en sträcka.

Tresteg: Den grenen som verkar säkrast av de fem, delvis för att aktiva från sex kontinenter har varit framgångsrika inom tresteg de senaste mästerskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.