Isinbajeva frälste hemmapubliken

Uppdaterad
Publicerad

Jelena Isinbajeva frälste hemmapubliken på Luzjnikistadion i Moskva och tog VM-guld i stavhopp. Hon var ensam om att klara 4,89, första gången ryskan nått så högt utomhus sedan 2009.

Isinbajeva verkade koppla segergreppet när hon klarade 4,82 i andra försöket, men när amerikanskan Jennifer Suhr också gjorde det var ryskan tvungen att klara 4,89. I första försöket gjorde hon det, varpå Luzjniki exploderade.

Isinbajeva, som kan ha gjort sin sista tävling, fick glädjefnatt när guldet var klart och kramade om sin tränare.

Friidrotts-VM 2013

– Jag har aldrig varit så glad. Det här är helt fantastiskt, och jag tackar alla som har stöttat mig på vägen. Jag har känt ett otroligt stöd, och det är tack vare det som jag klarade det här, sa Isinbajeva till rysk tv enligt TT.

Efter att ha säkrat guldet, hennes tredje i ett utomhus-VM, la Isinbajeva upp ribban på den nya världsrekordhöjden 5,07. Denna var hon aldrig riktigt nära att klara.

– Jag kände att jag skulle kunna klara ett nytt världsrekord. Alla förberedelser och tester jag gjort på hemmaplan inför VM visade att jag är i absolut toppform, som i unga dagar.

När Isinbajeva hoppat klart fortsatte hon att fira inför en lycklig hemmapublik. Hon sprang omkring med en rysk flagga och lät sig hyllas av högljudda fans.

Isinbajeva gick in på 4,65, en höjd hon klarade först i andra försöket. 4,75 klarade hon i första försöket, varefter hon rev första försöket på 4,82. Efter att ha klarat denna höjd i andra försöket kom guldhoppet på 4,89.

Suhr tog silver medan kubanskan Yarisley Silva tog brons. Båda hoppade 4,82, men amerikanskan hamnade högre upp i resultatlistan eftersom hon klarade i andra försöket – Silva tog höjden i tredje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM 2013

Mer i ämnet