Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Grahn spurtade hem EM-guldet. Foto: SVT

Jonathan Grahn tog U20-EM-guld på 3000 meter

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första guld på U20-EM i Israel är bärgat.

Det gick till Jonathan Grahn på 3000 meter.

– Vilken insats han gör, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Det blev en dramatisk final.

Grahn, som ”bara” hade femte bästa årsbästa inför finalen, klev upp i ledning med ungefär 450 meter kvar.

”Vilket lopp!”

Den ende som klarade av att haka på var irländaren Nicholas Griggs, som såg ut att dra ifrån svensken. Men Grahn fick nya krafter och gick om i slutkurvan – och var till slut en dryg sekund före Griggs i mål. Segertiden: 8.44,67.

– Vilket lopp det här blev! Det var länge som en gångpromenad, det gick så långamt att till och med jag hade hängt med. Men när det väl small till hade Jonathan Grahn krafterna kvar! När de väl kom upp till upploppet kopplade han på ytterligare en växel, säger en imponerad Alhaji Jeng.

”Jag fick feeling”

Detta var Mölndals-löparens första internationella mästerskapsmedalj. Hans tidigare bästa resultat var en niondeplats från U20-VM-finalen på 1500 meter förra året.

– Jag har inte hunnit smälta det än, det är såklart väldigt kul. Jag ska tävla imorgon igen (5000 meter) så jag får inte bli för upphetsad, säger Jonathan Grahn till SVT Sport efter loppet.

18-åringen bjöd också på en segergest innan han gick i mål.

– Jag fick lite feeling, jag ville fira lite för kameran men så tänkte jag: 'jag kanske ska vänta lite så det inte hamnar på en lista med personer som har firat för tidigt, säger Grahn och skrattar.

En annan svensk – 17-åringen Karl Ottfalk – blev fyra i dagens final.

SE MER: Lär känna ”Morgondagens mästare” i Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.