Foto: YLE

Kallur tvåa efter nytt årsbästa

Uppdaterad
Publicerad

Susanna Kallur fortsätter övertyga i sin comeback. I finländska Kuortane närmade hon sig OS-kvalgränsen via en andraplats och tiden 12,91 – bara elva hundradelar över det som krävs för en Rio-biljett. ”Det här känns nästan större än lopp nummer ett”, säger Kallur som också erkänner att hon nu börjat tänka på OS i Rio.

– OS ligger ju där i bakhuvudet någonstans, det är ju därför jag har gjort den här långa, roliga resan tillbaka.

Det blev samtidigt ett långt ifrån perfekt lopp enligt den svenska veteranen.

– Starten kändes betydligt sämre än i Stockholm. Men å andra sidan kändes det som att jag orkade lite bättre nu. Ett steg åt rätt håll. Bara att jag klarar av att tävla här är en enorm seger. Att gå ut och göra lopp nummer två känns nästan större än lopp nummer ett. Att komma igen och göra ett till lopp tyder på att jag och Tobbe (tränaren Eriksson) har haft en bra plan och gör att det är hållbart. Jag är otroligt nöjd med hur det har blivit.

Segern gick till finländskan Nooralotta Neziri som ännu en gång putsade det finländska rekordet och klockades för 12,81 i godkänd medvind. Kallur utmanade länge, men fick nöja sig med en andraplats, men förbättrade alltså sitt årsbästa.

Kan slippa EM-heat

Det var hennes andra lopp i en comeback som redan tagit henne till EM i Amsterdam. Vid galan i Stockholm 16 juni sprang den skadeförföljda Kallur på 13.00 i regniga och lite kyliga förhållanden.

Det var då den 14:e bästa tiden i Europa i år och bara två tiondelar från OS-kvalgränsen. Nu är hon uppe topp-10 bland bästa tider i grenen i år, ett viktigt avancemang som just nu gör att Kallur är bland de tolv som slipper ett första försöksheat vid EM och är direktkvalificerad för en semifinal. Snabbast hittills i Europa är vitryskan Alina Talay med 12,63 vid tävlingar i Regensburg tidigt i juni.

Nu väntar en EM-start för Kallur och i förlängningen en jakt på 12,80 och en OS-biljett. Det är ingen tvekan om att hon vill till Rio de Janeiro.

– Jag är på jakt efter tider som gör att jag kan springa där, säger Susanna som hade tvillingsystern Jenny med sig som tränare och stöd.

Stark spjuttävling

Det bjöds på flera toppresultat i övrigt vid galan i Kuortane. I damernas höjd slog finländskan Linda Sandblom till med personbästa 1,93, finländskt rekord och dessutom nu OS-kvalad. Därmed är hon topp sex i Europa i år och bättre än både Erika Kinsey och Sofie Skoog.

I den finländska paradgrenen spjut var fyra man över 85 meter, bäst tysken Johannes Vetter med personrekordet 88,23, skuggad av finländaren Antti Ruuskanen (86,90) tysken Thomas Röhler (86,30) och den mest meriterade finländaren Tero Pitkämäki (85,35).

På damsidan fortsätter Sofi Flink sin starka spjutsäsong. 59,16 är den skadeförföljda Västerås-kastarens bästa insats på tre år och slutade i en andraplats bakom finländskan Heidi Nokelainen (60,82). Flinks svenska rekord kom säsongen 2013 då hon 18 år noterade 61,96 och nådde en VM-final. Hon är sen i veckan också EM-uttagen, men för att nå OS krävs ett kast på 62 meter.

BÄSTA TIDERNA I EUROPA I ÅR

12,63 Alina Talay, Vitryssland

12,66 Cindy Ofili, Storbritannien

12,72 Tiffany Porter, Storbritannien

12,79 Nadine Hildebrand, Tyskland

12,81 Nooralotta Neziri, Finland

12,84 Cindy Roleder, Tyskland

12,85 Pamela Dutkiewicz, Tyskland

12,88 K Paplauskaya, Vitryssland

12,89 Nadie Visser, Holland

12,91 Susanna Kallur, Sverige

12,93 Elisavet Pesiridou, Grekland

12,94 Anne Zagré, Belgien

12,97 Sandra Gomis, Frankrike

12,99 Caridad Jerez, Spanien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.