Foto: TT Nyhetsbyrå

Kallur vann i comebacken: ”Just nu känns OS möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Susanna Kallur vann 60-metersloppet i tävlingscomebacken på hemmaplan i Falun med tiden 7,42 – ett första steg på vägen mot OS.

Kallur vann före Elin Östlund, Örebro, som var i semifinal på inne-EM förra året. Hon var strålande glad när hon mötte det stora medieuppbåd som strömmat till den lilla tävlingen.

– Det kändes nervöst men helt OK. Det betyder jättemycket. I november kändes det blytungt. Att jag kan maxa nu är en förutsättning för att jag ska kunna klara att kvala till OS i sommar, säger hon till SVT:s reporter på plats.

Än så länge är det bara löpning utan häckar som gäller.

– Förhoppningsvis blir det fler tävlingar inomhus och framåt våren smyger vi in lite häckar.

Några planer på att satsa på just slätlöpning har hon inte.

– Det är häck som är min grej, det är det jag älskar.

”Chansen är liten”

Under de senaste månaderna har 34-åringen tränat hemma i Falun för att hitta en väg tillbaka till att börja tävla igen. Målet är inställt på OS i sommar.

– Chansen är liten och det är supersvårt men jag älskar utmaningen. Just nu känns det möjligt, det finns inom räckhåll om allting klaffar.

Kallur har haft problem med sina skenben ända sedan 2008 men har vägrat att lägga löparskorna på hyllan. Hennes önskan att göra comeback på hemmaplan kom som en sen julkapp till arrangörerna.

– Det är grymt häftigt, hon är min friidrottsidol. Det har varit ett enormt medietryck, säger tävlingsledaren Janne Diffner.

Sist Susanna Kallur tävlade var för nästan exakt ett år sedan, i Karlsruhe. Då sprang hon 60 meter häck på 8,14. Svenskans personbästa på 60 slätt är 7,24.

Efter loppet beslutade sig Kallur och Östlund för att springa ett lopp till. Även då vann Kallur, med tiden 7,45.

Fakta/Sanna Kallurs skador

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: I maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League topptid på 100 m häck (12.78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Födde dottern Majken. Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand 100 meter slätt. SM, 100 meter slätt (försök + final). Därefter fokus på uppbyggnadsträning. Nya skadeproblem och rehabträning.

2015: Comebackförsök 3: 31 januari i Karlsruhe, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun, 60 meter slätt, två lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.