Foto: TT Nyhetsbyrå

Dubbelt Kallur – trots protestkaos

Uppdaterad
Publicerad

Först vann Sanna Kallur 100 m häck.

Finland protesterade mot loppet och juryn bestämde att finska Lotta Harala skulle få springa om. Det ville även Elin Westerlund, men det får hon inte.

”Vilken soppa”, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Finnkampens 100 meter häck utvecklades till en stökig historia. Loppet kom igång först på andra försöket efter en tjuvstart. Och efter loppet lämnade Finland in en protest. Enligt uppgifter hördes ett eko från startskottet som skapade osäkerhet.

Efter protesten beslutades det att alla resultat skulle strykas och att loppet skulle springas om, varpå Sverige lämnade in en motprotest.

Finnkampen

Harala springer om – inte Westerlund

Därefter fattade tävlingsledningen ett nytt beslut – ett ovanligt sådant. Bara finskan Lotta Harala skulle springa om loppet. Enligt beslutet var det endast hon som stördes av det ekande startskottet. Detta uppgav arrangörernas presschef Tapio Nevalainen.

Men det tog inte slut där. Även svenskan Elin Westerlund ville springa om och menade att hon störts, men det fick hon inte.

Till slut sprang Harala ensam, på tiden 13,63. Det gör att hon blir fyra i häcken. Men frågan är om saken är helt avslutad. Från det svenska förbundet har man påpekat att hon sprang på fel bana.

– Vi var och sade till dem att de satte upp häckarna på fel bana, säger den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint.

– Jag har väl mest sagt att jag är irriterad. Jag tycker att det är jättekonstigt att man kör om ett lopp, säger hon.

Kallur snabbare än på OS

De allra flesta hade tippat att Nooralotta Neziri skulle ta hem segern på 100 meter häck. Finskan har ett årsbästa på 12.81, en tiondel bättre än Sanna Kallur.

Sanna Kallur gjorde ett bra lopp, och var i ledning från start till mål. Segertiden skrevs till 12,95. Tiden är Kallurs näst snabbaste i år. På midsommardagen sprang hon på 12.91 i finska Kuortane. I försöken på OS gick det långsammare, 13.04.

– Så kul, så kul. Det här betyder mycket, sa hon efter loppet.

De andra svenskorna, Elin Westerlund och Amanda Hansson, knep till slut femte- och sjätteplatsen efter att ha passerats av Haralas tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet