Roseann Sdoia var en dem som skadades svårt vid bomberna för tre år sedan. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Känslomässigt på treårsdagen av Boston Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbelt etiopiskt när Boston Marathon traditionsenligt avgjordes under måndagen. Många deltagare gjorde heroiska insatser långt bakom segrarna på treårsdagen av bomberna.

Det blev dubbelt etiopiskt i Boston Marathon. Hayle Lemi Berhanu vann herrklassen på 2.12.45 före två landsmän.

Atsede Baysa vann damklassen på 2.29.19 och hoppas komma med till OS.

– Jag vet inte hur de tänker man jag känner mig säker på att bli uttagen, säger Baysa till AP. Det var känslomässigt på treårsdagen efter bomberna 2013.

President Obama gratulerade kämpande dansare

Den professionella dansaren Adrianne Haslet, som miste ett ben i attacken 2013, kämpade sig runt på nästan 10 timmar och fick gratulationer av Barack Obama.

– Tack Adrianne för att du visar en sådan styrka i Boston. Terror och bomber kan inte besegra oss. Vi går vidare och avslutar loppet, twittrar USA:s president.

Patrick Downes genomförde loppet med en protes på vänster ben, efter att ha mist det i attacken 2013, och behövde 5.56 på sig.

Vid bomberna 2013 miste tre personer livet och mer än hundra skadades.

Svensk återvänt varje år

– På vissa platser och i målgången så är det folk som har lagt blommor där folk har dött kring bomben här, säger svenske maratonlöparen Kenth Svensson till SVT Sport.

– Efter Boston Marathon 2013 så var det folk som undrade: Jaha ska du sluta springa maraton utomlands nu, är du rädd nu, och så vidare. Men det är snarare tvärtom, man kan inte låta terroristerna vinna, säger Svensson som menar att det är ännu viktigare att springa loppen nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.