Susanna Kallur och Karin Torneklint. Foto: TT Nyhetsbyrån

Karin Torneklint supernervös inför Kallurs comeback

Uppdaterad
Publicerad

I kväll gör Sanna Kallur comeback på 100 meter häck efter sex års kamp mot skador. En som kommer hålla en extra tumme är hennes före detta tränare och den numera förbundskaptenen Karin Torneklint. ”Jag kommer bli supernervös, det kommer bli gastkramande sekunder”, säger hon till SVT Sport.

Sanna Kallur har haft sex tuffa år för att ta sig till startlinjen ikväll på Diamond League-galan på Stockholms stadion. En som har följt hennes resa dit med spänning är förbundskapten Karin Torneklint som tidigare varit Kallurs personliga tränare.

– Resan hon haft är helt fantastisk. Att hon orkat kämpa och slita trots alla skador så länge. Man önskar henne allt gott och att hon lyckas nå sitt mål att sig till OS.

Friidrotts-EM

Kommer bli nervöst

Hela stadions blickar kommer fästas vid folkkära Sanna Kallur då klockan slår 20.37 och startskottet för damernas 100 meter häck har gått.

– Jag kommer vara supernervös. Det blir nog hela stadion då alla önskar att det ska gå så bra som möjligt, så det kommer bli gastkramande sekunder, säger Karin Torneklint.

OS-gränsen svår att nå

Väderprognosen för kvällens gala är inte optimal då det ser ut att bli regningt. OS-kvalgränsen är satt till 12.80.  Senast hon sprang under det var 2010 i New York med tiden 12.78. Karin Torneklint tror att det blir svårt att för den nu 35-åriga häcklöperskan att springa så fort redan ikväll.

– Det blir nog tufft då hon inte tävlat på 100 meter häck på sex år. Det är inte lätt att springa så fort som hon behöver göra. Man ska nog inte räkna med att hon klarar SOK:s kvalgräns direkt. Hon behöver nog någon till tävling för att bli van att springa så fort igen och orka hålla frekvensen.

Förbundskapten hoppas att Sanna i alla fall ska lyckas klara EM-kvalgränsen som är på 13.30 så att hon har bra chanser att putsa tiden i Amsterdam i början av juli och då får en OS-biljett.

Många intressanta svenskhopp

Det är inte bara Sanna Kallur som kommer dra blickarna till sig ikväll. Många svenska stornamn tävlar däribland länghopparna Khaddi Sagnia och Erica Jarder, höjdhopparna Erika Kinsey och Sofie Skoog, EM-guldmedaljören Meraf Bahta och spjutkastaren Kim Amb.

– Det är så många som är intressanta ikväll. Det ska bli oerhört spännande att se Meraf Bahta springa 1 500 meter.  Kim Amb i spjut ska bli kul att se då också han jagar SOK:s kvalgräns.  Höjddamerna är även de högintressanta och såklart Charlotta Fougberg som klarade OS-kvalgränsen senast och som hoppas kunna göra det igen för att säkra en plats i truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet