Kenyanska löpare ockuperade kansli

Uppdaterad
Publicerad

En grupp kenyanska friidrottare ockuperade det nationella förbundskansliet med krav på att styrelsen skulle avgå. Allt som en protest mot dopning och korruption som fläckat landets rykte.

Ett 50-tal löpare, ledda av förbundets generalsekreterare Julius Ndegwa, stormade byggnaden vid halv åtta på måndagen lokal tid och bad personalen att lämna sina kontor. De barrikaderade huvudgrinden, satte uppp plakat och nekade alla att komma in. Gruppen säger att de inte tänker lämna kansliet förrän förbundsordförande Isaiah Kiplagat och hans styrelse avgår.

Den internationella antidopningsbyrån Wada överväger att stänga av Kenya i fyra år eftersom dess nationella förbund inte kommit till rätta med friidrottsdopningen de senaste åren.

Vad gruppen protesterar mot är just ökningen av dopningsfall i Kenya men också den påstådda förskingringen – 700 000 dollar av sponsorpengar från Nike, som både polisen och IAAF:s etiska kommission utreder Kiplagat och vice ordförande David Okeyo för.

– Alla klagar på honom (Kiplagat; reds.anm), till och med IAAF. Dopningsproblemet har han skuld i, så vi vill ha en ren sport och vi behöver förändring med omedelbar verkan, sa Ndegwa enligt AP.

Förbundets vd Isaac Mwangi uttalade sig och sa att ”... vi ska lyssna på vad som väckt deras vrede”.

”En skam”

I den ockuperande gruppen finns löpare som Rose Tata Muya, den kenyanska rekordhållaren på 400 meter häck, och Justina Jepchirchir, tidigare afrikansk rekordinnehavare på 3 000 meter. Dock inga av landets mest kända friidrottare, och det verkar som om protesten inte har fallit i så god jord bland dem. På Twitter kallade exempelvis Eliud Kipchoge, vinnaren av Berlins och Bostons maratonlopp, ockupationen ”en absolut skam”.

Protesten ledde till att ett styrelsemöte som skulle ha hållits fick ställas in. På mötet skulle möjligheten att i förtid välja en efterträdare till Kiplagat (vars ordförandeskap egentligen går ut i slutet av 2017) diskuteras. På dagordningen fanns också hur man ska svara på anklagelserna om att tjänstemän ska ha tagit emot mutor för att dölja dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.