Khaddi Sagnia lyfte Sverige till seger

Uppdaterad
Publicerad

Efter motgångar i några grenar såg Sveriges chanser att avancera till friidrottens superliga allt annat än säkra ut. Men med Khaddi Sagnias seger i längdhopp lyfte Sverige till seger i den näst högsta divisionen av lag-EM.

Sagnia klämde till med ett hopp på 6,52 i 2,2 sekundmeters motvind. Vinden var ojämn och svenskan brottades som mest med motvind på -9 – medan mer tursamma konkurrenter hade medvind.

– Det var en otrolig motvind, som att någon drog mig bakåt hela tiden, säger hon till C More och är jublande glad över segern och resultatet – tidigare i år hade hon som bäst hoppat 6,26.

”Väldigt mycket glädje”

– Det är så skönt, väldigt väldigt skönt. Jag hade en bra känsla inför alla hopp. Det var skönt att få med 6,52. Väldigt mycket glädje, jag är så glad!

Förbundskapten Karin Torneklint fick bita på naglarna i Vasa.

– Det var så jäkla spännande tills Khaddi redde upp det på slutet, säger hon till C More.

– Hon satte säsongsbästa med 25 centimeter. Då började jag känna att banne mig, det här ska gå!

Sex svenska grensegrar

Midsommarhelgen såg sex svenska grensegrar. Lovisa Lindh på 800 meter, Michel Tornéus i längdhopp och Linn Nilsson på 3000 meter vann igår. I dag var Daniel Ståhl först ut med seger i diskus. Han följdes av Sofie Skoog som vann höjdhoppet med en decimeters marginal och sist ut i segrarnas skara var Khaddi Sagnia.

Sverige vann den jämna tävlingen, där varje grenseger gav tolv poäng, med 320,50 poäng. Tvåa blev Finland med 314,50 och trea Schweiz på 305,5. Topp tre-länderna går alla till superligan. Turkiet var med i toppstriden hela tiden men föll på målsnöret med 302 poäng.

Den högsta divisionen, superligan, anordnades i år i franska Lille. Tyskland vann medan Grekland, Vitryssland och Nederländerna åkte ur. De tre bottennationerna byter plats med Sverige, Finland och Schweiz till nästa mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.