Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kronberg: ”En pinsam förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Förre OS-finalisten i häcklöpning, Robert Kronberg, är inte förvånad över Abeba Aregawis positiva dopningstest.

Han har haft sina misstankar hela tiden.

”Jag har aldrig varit positiv till att hon har tävlat för Sverige”, säger han till SVT Sport.

Abeba Aregawi fick sitt genombrott hos den svenska publiken i och med guldet på inomhus-EM i Göteborg 2013.

Men Robert Kronberg, Sveriges främste manlige häcklöpare genom tiderna, har varit kritisk från start.

– Ja, jag har haft min åsikt klar från första början. Att hon är inköpt för att ge oss medaljer, sponsorer och framgångar, säger han.

”Skötts dåligt hela vägen”

Kronberg menar att trovärdigheten och förtroendet för friidrotten får sig en rejäl törn när något sånt här inträffar. Och han tycker att svenska friidrottsförbundet bär ansvaret.

– Det här var inte genomtänkt av förbundet och har skötts dåligt hela vägen. Jag har hört rykten om dopning men det är ingenting jag har gått ut med, säger han.

– Även om jag hör saker så kan det vara skitsnack. Man vet ju aldrig. Och vem är jag att döma folk? Men i det här fallet stämde det ju.

”En pinsam förklaring”

Kronberg tycker att samarbetet mellan förbundet och aktiva som bor utomlands måste bli bättre. Han saknar tydliga riktlinjer och direktiv.

– Jag har hela tiden uppfattat det här som en affär. Det är en väldigt beklaglig situation för svensk friidrott.

Agenten Jos Hermens uppger att Aregawi fått en bunt med tabletter av två läkare från Turkmenistan, nu med turkiskt medborgarskap.

– Förklaringen är bara pinsam, tycker jag. Oavsett om det handlar om klantdopning eller organiserad dopning har du ett ansvar som idrottare att veta vad du stoppar i dig, säger Kronberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.