Shawn Barber stod inte att känna igen i OS-finalen efter att ha stannat på 5,50 efter att ha tagit 5,91 tidigare på säsongen. Foto: Wong Maye-E/Morry Gash/AP

Bortförklaringen: Kokainfälld efter kyss

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsmästaren i stavhopp, Shawn Barber, friades från en dopningdom 11 augusti – bara två dagar före OS-starten i Rio. Kanadensarens förklaring är att han kysste en kvinna som använt kokain.

Den kanadensiska antidopningsbyrån krävde att Barber skulle stängas av i fyra år efter att han testat positivt för kokain vid de nationella mästerskapen i början av juli, skriver The Guardian.

Barber hävdar att han kysst en kvinna han träffat tillfälligt via en nätdejt och att hon använt kokain. Han ville träffa en kvinna men undvek barer och klubbar för att inte exponera sig för droger. I sitt svar till utredarna hävdar Barber sin oskuld:

OS i Rio de Janeiro 2016

”Hans förklaring är att han inte visste om att det fanns någon risk att få i sig droger med att kyssa kvinnan. De hade haft en chattkonversation och hon hade försäkrat att hon var drogfri. Det visade sig att han hade fel. Det var första gången han hade sökt upp en kvinna på det här viset”, står det i utredningen som The Guardian tagit del av. 

Barber blev av med det nationella guldet men fick tävla i Rio och slutade tia i OS-finalen efter att ha haft stora problem i kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet