Ayana och Lahti. Foto: Bildbyrån/SVT

Lahtis utspel: ”Inte bara jag som tvivlar”

Uppdaterad
Publicerad

Almaz Ayana krossade världsrekordet när hon vann OS-guld på 10 000 meter. Sarah Lahti, 12:a i loppet, antydde efteråt att etiopiskan kan vara dopad. ”Det är inte bara jag som tvivlar”, säger Lahti till SVT Sport.

Den 21-åriga löparen Sarah Lahti, som slagit igenom med buller och brak i år, satte nytt svenskt rekord när hon slutade 12:a i finalen på 10 000 meter i Rio de Janeiro.

Men svenskan hamnade, föga förvånande, i skymundan av etiopiskan Almaz Ayana. Hon fullkomligt krossade det gamla världsrekordet när hon tog hem guldet på 29.17,46, över 14 sekunder snabbare än rekordet från 1993.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Klart att folk spekulerar”

Efteråt sa Sarah Lahti till Sportbladet att hon inte trodde Ayana var 100 procent ren. Till SVT Sport utvecklade hon sina tankar.

– Alltså, det är inte bara jag som tvivlar. Men jag kan inte säga att hon är dopad för hon är inte fälld. Hon är en fantastisk löpare och det är klart att många har sina tvivel. För världsrekordet innan detta har också haft sina tivel, och att hon slår det med ganska många sekunder igen. Det är klart att folk spekulerar. Jag tycker ändå hon är fantastisk som kan göra det.

Är det mycket snack när ett sånt här rekord slås?

– Det är det alltid när ett världsrekord slås. Och just nu i dopingskandalerna nu, det är klart det spekuleras. Men är man inte fälld så är man inte.

”Men enda dopning är Jesus”

Almaz Ayana svarade på presskonferensen efter loppet på Lahtis utspel, och på vad hon anser om att många misstror henne.

– Det handlar om två saker. För det första har jag gjort min träning specifikt för att springa fort på 5 000 och 10 000 meter. Sen har jag bett mycket till Gud. Gud gav mig alla sina välsignelser inför loppet. Min enda dopning är Jesus. Jag är ren som kristall, säger hon till Sportbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet