Angelica Bengtsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

4,70 rekord av fyran Bengtsson

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson gjorde sitt livs tävling i stavfinalen och slutade fyra efter att ha höjt sitt eget svenska rekord till 4,70.

– Det känns jättebra men jag är lite irriterad över att jag inte tog 4,80. Det känns riktigt skönt att veta att bara tre i världen hoppade bättre och det finns mer att jobba på. Jag kommer att vara farlig på inne-VM och det känns skönt inför OS också, säger Bengtsson till SVT Sport.

– Nämen några mer försök på 4,80 så kommer jag att klara det. Det är annars något jag bra haft i mina drömmar, funderar Bengtsson.

Friidrotts-VM

Hon klarade 4,35, 4,50, 4,60 och 4,70 direkt i sina första hopp. Ribban låg och darrade länge innan hoppet godkändes på 4,70.

Svenskt rekord med nio centimeter

– Nu slog hon sig på allvar in i världseliten och med lite tur hade det kunnat bli ett brons, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist, som känner att bitarna fallit på plats för Bengtsson efter att ha stått still flera säsonger.

– Efter tränarbyten brukar det ta tid. Ibland måste man göra förändringar för att på sikt kunna vara med och slåss med de allra bästa. Nu har hon tävlat första säsongen med den styvare staven som möjliggör högre höjder, säger Bergqvist som tror att det långa uppehållet på kanske en halvtimme mellan 4,70 och 4,80 kan ha påverkat.

– Det tog så lång tid att funderingarna kan ha börjat komma, säger Bergqvist och får medhåll av Bengtsson.

– Ja, det är mycket tankar som kommer under tävlingen när man är så inne i den, funderar Bengtsson.

4,70 är en förbättring av hennes eget svenska rekord utomhus med nio centimeter. Efter 4,70 delade Bengtsson ledningen med tre andra hoppare.

Hyfsade försök på 4,80

Svenskan hade anständiga försök på 4,80 och var uppe vid ribban utan att vara nära. 

– Det tredje försöket var inte långt borta och jag kände att jag hade höjden, säger Bengtsson som på grund av skadebekymmer inte kom igång ordentligt förrän i början av juli.

Medaljörerna är betydligt äldre än Bengtsson, nyss fylllda 22, som har framtiden för sig. Vinnaren Silva är 28, tvåan Fabiana Murer 34 och trean grekiskan Nikoleta Kyriakoulou 29.               

Kubanskt jubel – men tårar för Meijer

Guldet gick till Yarisley Silva som krånglade sig över 4,90 i tredje (även 4,70 i tredje) och det blev vild glädje på den kubanska delen av läktaren där den förre storlöparen Alberto Juantorena (två OS-guld 1976) kanske jublade allra mest. Kubanskan försökte sedan på 5,01 utan att lyckas.

Det blev tidernas kortaste tävling för mästerskapsdebutanten Michaela Meijer. Hon rev ut sig direkt på ingångshöjden 4,35 utan att vara nära att klara.

– Kroppen lyssnade inte alls i dag när igånghöjden var så pass hög så var jag tvungen att ta en högre stav och det funkade inte alls , säger en tårögd Meijer till SVT Sport.

– Det kändes ändå bra, men jag ville kanske för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet