Bahta vann EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tuff duell på upploppet. Men Meraf Bahta höll hela vägen och tog guld i friidrotts-EM på 5 000 meter i Zürich. – Jag var väldigt nervös innan, säger guldhjälten till SVT Sport efter segern.

Finalloppet var långsamt inledningsvis. Både Bahta och huvudkonkurrenten Sifan Hassan avvaktade innan svenskan gick upp i täten när två varv återstod.

Bahta var i ledning med ett varv kvar. Då vaknade holländskan Sifan Hassan som var på väg förbi. På upploppet låg de jämsides innan Meraf Bahta lyckades lägga i den sista växeln och sprang först över mållinjen.

Friidrotts-EM 2014

”Var väldigt stressad”

Segertiden blev 15.31,39 minuter, 40 hundradelar före Sifan Hassan. Susan Kuijken tog bronset.

– Jag är väldigt glad. Det var första gången jag fick springa för landslaget i ett mästerskap.

Till skillnad från tidigare var hon nervös inför loppet.

– Jag brukar inte vara nervös men i dag var jag väldigt nervös. Men sedan startade jag som vanligt, jag var pigg och hade loppet under full kontroll.

Guldet var Sveriges andra medalj i mästerskapet efter Abeba Aregawis silver på 1.500 meter i går.

Hyllas av förbundskaptenen

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint följde nervöst loppet på läktaren. Därifrån såg hon Meraf Bahta, som fick sitt svenska medborgarskap i december, ta EM-guld.

– En häftig resa. Hon har kämpat så länge. Hon har varit i Sverige i flera år men har inte fått vara med och tävla. Vi var många som var tårögda på läktaren, säger Torneklint till TV4.

Om hur hon reagerade på guldet säger hon:

– Jag skrek nog mest bara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM 2014

Mer i ämnet