Kendra Harrison överlägsen vid en tävling i USA tidigare i vår. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Nära världsrekord på 100 meter häck

Uppdaterad
Publicerad

Kendra Harrison fick på en rejäl fullträff och vann 100 meter häck på Diamond League-galan i Eugene på en tid som sänder chockvågor till konkurrenterna drygt två månader före OS.

Harrison susade i från det övriga fältet och vann på 12,24 i godkänd vind (+0,7 m/sek) och klappade i händerna en lång stund efteråt i solskenet (eftermiddagstid i Eugene).

Det är världens näst snabbaste tid genom tiderna. Det är bara Yordanka Donkova från Bulgarien som varit snabbare med sina 12,21 från 1988.

Harrison sänkte sitt personliga rekord från i april med 0,12 och noterades för amerikanskt rekord.

Efter loppet sprang Harrison till resultattavlan med en stor blombukett och lät fotograferna föreviga ögonblicket som blev galans höjdpunkt.

Tvåa i loppet var Brianna Rollins på 12,53 – alltså 0,29 efter på 100 meter. Noterbart är också att notera Alina Talays 12,85 på sjätte plats. Enligt TV4 har hon varit ganska jämn med Susanna Kallur på träning på slutet. Tiden kan ge en indikation om var Kallur står för tillfället. Kallur ska göra säsongsdebut vid DL-galan i Stockholm 16 juni.

VM-drottningen Schippers besegrad

VM-drottningen Dafne Schippers blev sensationellt besegrad på 200 meter. Holländskan var trea när fältet svängde in på upploppet och hon lyckades ta sig förbi Elaine Thompson, som var tvåa på VM i Peking, men var chanslös på att nå ifatt Tori Bowie.

Amerikanskan var urstark på upploppet och vann på 21,99 i perfekt medvind inom det godkända (+1,9 m/sek). Schippers blev tvåa på 22,11 och fick med sig en hel del frågor till fort- sättningen av säsongen.

Gatlin vann i för stark medvind

Justin Gatlin fortsätter att visa fin form och vann 100 meter på 9,88 efter att ha haft kommandot loppet igenom.

Asafa Powell fick en usel start men kom starkt på slutet och blev tvåa på 9,94 och Tyson Gay i ett jätteskägg trea på 9,98 i för stark medvind (+2,6 m/sek).

Årets världsetta, Qatars Femi Ogunode som sprang på 9,91 i april, har tappat i form och slutade femma på 10,02.

Gatlin är inte lika imponerande som vid samma tid förra året men är stabil visar att han håller högsta klass trots 34 år fyllda.

Några övriga grenar i korthet:

100 M Legendaren Shelly-Ann Fraser-Pryce fick en misslyckad säsongsdebut när hon blev sist på 11,18. På banan bredvid rusade English Gardner till vinst på goda 10,81. Fraser har haft stora problem med en tåskada.

3 000 M HINDER Ruth Jebet vann ett högklassigt lopp på 8.59,97 knappt före den snabbt spurtande kenyanska lagkamraten Hyvin Kieng som blev tvåa på 9.00,01. Det var världens två bästa tider efter världsrekordinnehavaren Gulnara Galkinas 8.58,81 från 2008.

400 M Kirani James och LaShawn Merritt låg klistrade sida vid sida innan den förstnämnde drog ifrån en dryg meter på slutet och vann på 44,22. Merritt var tvåa på 44,39.

1 500 M Faith Kipyegon förbättrade sitt kenyanska nationsrekord till 3.56,41 efter en vass avslutning där hon bara rann ifrån övrig konkurrens på upploppet. Tvåan Dawit Seyaum noterade personrekord med 3.58,10. Genzebe Dibaba stod över på grund av skada..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.