Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det historiska loppet och firandet. Foto: EBU

Norskt stafettlag i OS – första gången på 100 år: ”Vad hände?”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 100 år kommer Norge att ha med ett stafettlag i friidrott i OS. Damlaget på 4x400 meter kvalade in vid stafett-VM på Bahamas.

– Vad var det som hände? skrev avslutande löparen Henriette Jaeger på Instagram.

Kvartetten Josefine Tomine Eriksen, Amalie Iuel, Lakeri Ertzgaard och Henriette Jaeger blev tvåa efter USA i sitt försöksheat och fixade biljetten till Paris.

– Det är en historisk dag, säger sportchefen Erlend Slokvik i det norska friidrottsförbundet till NRK.

USA vann försöksheatet under lördagen överlägset på 3.24,76 medan Jaeger hade Helena Ponette från Belgien i hasorna på upploppet men kunde hålla undan. 3.26,89 var norskt rekord med nästan två sekunder.

Putsade rekordet i finalen

– Vad var det som hände? skrev Jäger på Instagram. Hon avslutade med 49,94 med flygande start.

I finalen natten mot måndag slutade Norge femma på 3.26,88 och putsat norskt rekord med en hundradel. USA vann på 3.21,70. I finalen hade Jaeger 50,77.

Norge hade ett herrlag på 4x100 meter med i OS 1912 och 1920, ett terränglöpningslag i OS 1912 och ett lag på 3 000 meter vid OS 1924.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.