Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Almgren missar finalen med två hundradelar. I loppet deltog två konkurrenter som åkt fast för dopning. Foto: TV4 Play

Ny spansk konkurrent till Andreas Almgren fast för dopning: ”Bitterljuvt”

Uppdaterad
Publicerad

På en månad har två av Andreas Almgrens spanska konkurrenter fastnat i dopningsrelaterade ärenden.

”Jag är glad över att fuskare åker fast men det är en bitterljuv känsla”, skriver Almgren.

För en månad sedan stängdes Mohamed Katir av i två år för brister i vistelserapporteringen. Nu har ännu en spanjor åkt fast. Det handlar om Ouassim Oumaiz som åkt fast för bruk av tillväxthormon, vilket är dopningsklassat. Han är avstängd tills vidare.

Båda spanjorerna sprang i samma försöksheat som Almgren vid VM i Budapest i somras. Almgren missade finalen som spanjorerna gick till.

”Förra året var jag två hundradelar från att gå till final på 5 000 meter i VM. Ett halvår har gått och två av killarna som var före mig i heatet har blivit avstängda för brister i vistelserapporteringen eller testat positivt för dopning”, skriver Almgren på Instagram.

Två starka konkurrenter försvinner

Katir, som är en löpare i yppersta världsklass slutade tvåa i finalen efter Jakob Ingebrigtsen och fick med sig ett silver som han får behålla eftersom resultat fram till 10 oktober 2023 får räknas. Katir vann försöket i VM, Oumaiz var fyra och Almgren nia, två hundradelar från att nå finalen.

”Jag är glad över att fuskare åker fast men det är en bitterljuv känsla, minst sagt”, skriver Almgren.

Almgren har den här säsongen bytt ut 1 500 meter, där han håller det svenska rekordet, för att koncentrera sig på 5 000 och 10 000 meter, där EM i Rom i början av juni och OS i Paris i augusti är säsongens stora mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.