Foto: SVT

Nya stavar bakom Bengtssons rekord

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av världens tio främsta stavhoppare tävlar på Stade de France ikväll. Ett tufft utgångsläge för Angelica Bengtsson som satte svenskt rekord i juni med 4.60.

– Som det ser ut är jag rankad tredje sämst. Det är ju som ett VM, de bästa är med, och jag är den enda som inte var med i VM-finalen i Moskva (2013). Det blir tufft, säger hon till SVT Sport.

Det blir hennes tredje tävling utomhus i år. Hittills har hon blandat högt och lågt. svenskt rekord på Lag-EM följt av misslyckad tävling i Sollentuna. Det finns en förklaring till ojämnheten i hoppningen: Hon har bytt till längre stavar inför utesäsongen.

Diamond League

– Det var dags nu. Jag har tänkt på det länge, men huvudet har inte varit med och jag har inte känt mig redo för att experimentera. Men inomhussäongen gav mig självförtroende (svenskt rekord och EM-brons) och jag provade en träningskompis stavar i april. Det kändes bra. Då bestämde vi oss för att nu är det dags. Och så köpte vi in nya stavar.

”Ganska skön känsla”

Lag-EM visade att hon kan hoppa högt, men Sollentuna visade att tekniken inte sitter ännu. Hon berättar om det senaste träningspasset där självförtroendet i hoppningen var i botten, men där det gick bättre och bättre i hopp efter hopp.

– När jag landade efter varje hopp tänkte jag ”yes jag överlevde”. Det är en ganska skön känsla.

SVT Sport träffar Angelica Bengtsson hemma i Tiberny i Paris utkanter, dagen före Diamond League-galan. Fönsterluckorna vid de trånga kullerstensgatorna är stängda, och få människor rör sig utomhus. Det är varmt. Väldigt varmt. Och Angelica och hennes pojkvän har sökt skydd på bio i några timmar innan vi möts. Hon har tränat sent på kvällarna inför Diamond League-galan för att komma undan den värsta värmen.

Förändrar för OS

Vi åker till den lokala idrottsplatsen, där hon tränar en grupp tolvåriga nybörjare. Angelica har haft dem i ett år och hon tycker mycket om uppgiften. Den utvecklar henne, säger hon. Och den ger henne insikter om hennes egen hoppning. Inte minst nu med de nya stavarna där invanda rörelser ska göras tidigare än förut. Längre från ribban.

– Tidigare såg jag ribban när var upp och ner och så kunde jag hoppa, nu är jag längre ifrån och inte lika nära ribban i den rörelsen. Det är genast läskigare att vara upp och ner då.

Hon gör förändringen med tanke på OS nästa år. Det är det som är det stora målet.

I det kortare perspektivet vill Angelica Bengtsson ha bra besked hoppmässigt ikväll här i Paris inför U23EM nästa vecka. Det är hennes sista mästerskap som ungdom.

– Det känns väldigt viktigt för mig för att jag har vunnit allt annat som junior och ungdom. Så den sista guldmedaljen skulle sitta fint.

Diamond League sänds i SVT1 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet