Nya superdueller i Diamond League

David Oliver vill kliva tillbaka på segertåget på 110 meter häck och damernas 100 meter bjuder på ett otroligt starkt startfält. Var beredda på en härlig Diamond League-fest i SVT på lördag.

Ifjol i Eugene sprang David Oliver på 12,90 som var tangerat amerikanskt rekord. Segersviten varade sedan hela säsongen och in på 2011, tills han mötte comebackande Liu Xiang i Shanghai i maj. Då vann nämligen kinesen på 13,07 - Oliver kom i mål på 13,18.

-Jag önskar jag visste varför jag underpresterade. Jag får träna hårdare och förbereda mig för nästa stora tävling, sa amerikanen då - och nu är den tävlingen här i form av årets fjärde Diamond League-gala.

Xiang, som tog OS-guld 2004 och VM-guld 2007, har dragits med skadeproblem sedan han förkrossad tvingades avbryta hemma-OS 2008. Nu är foten i ordning och han tycks vara tillbaka på allvar.

Supermöte även på damernas 100 meter
På damernas 100 meter möts förra årets världsetta Carmelita Jeter, USA, och regerande OS- och VM-mästaren Shelly-Ann Fraser.

Det är första gången som de möts sedan säsongen 2009 - året då jamaicanskan Fraser tog hem 100-metersfinalen vid VM i Berlin. Sedan dess har Fraser hunnit med en avstängning för dopning som tog slut i januari i år.

Fraser hade tagit ett smärtstillande piller i samband med tandvård, men sade att hon glömt bort att uppge att hon fått i sig oxycodon. Om Fraser listat preparatet hade hon inte stängts av.

Startfältet kryllar av ytterligare toppnamn, bland andra VM-tvåan Kerron Stewart och OS-tvåan Sherone Simpson, båda från Jamaica.

Veronica Campbell-Brown, även hon Jamaica, sprang på lysande 10,76 i Ostrava i veckan men är inte med i Eugene.

Se direktsändningen i SVT1 och SVT Play klockan 20:00 på lördag. Playsändningen både på webben och i mobilen.

Laura Manninen

Publicerad: