Nya superdueller i Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

David Oliver vill kliva tillbaka på segertåget på 110 meter häck och damernas 100 meter bjuder på ett otroligt starkt startfält. Var beredda på en härlig Diamond League-fest i SVT på lördag.

Ifjol i Eugene sprang David Oliver på 12,90 som var tangerat amerikanskt rekord. Segersviten varade sedan hela säsongen och in på 2011, tills han mötte comebackande Liu Xiang i Shanghai i maj. Då vann nämligen kinesen på 13,07 – Oliver kom i mål på 13,18.

-Jag önskar jag visste varför jag underpresterade. Jag får träna hårdare och förbereda mig för nästa stora tävling, sa amerikanen då – och nu är den tävlingen här i form av årets fjärde Diamond League-gala.

Xiang, som tog OS-guld 2004 och VM-guld 2007, har dragits med skadeproblem sedan han förkrossad tvingades avbryta hemma-OS 2008. Nu är foten i ordning och han tycks vara tillbaka på allvar.

Supermöte även på damernas 100 meter

På damernas 100 meter möts förra årets världsetta Carmelita Jeter, USA, och regerande OS- och VM-mästaren Shelly-Ann Fraser.

Det är första gången som de möts sedan säsongen 2009 – året då jamaicanskan Fraser tog hem 100-metersfinalen vid VM i Berlin. Sedan dess har Fraser hunnit med en avstängning för dopning som tog slut i januari i år.

Fraser hade tagit ett smärtstillande piller i samband med tandvård, men sade att hon glömt bort att uppge att hon fått i sig oxycodon. Om Fraser listat preparatet hade hon inte stängts av.

Startfältet kryllar av ytterligare toppnamn, bland andra VM-tvåan Kerron Stewart och OS-tvåan Sherone Simpson, båda från Jamaica.

Veronica Campbell-Brown, även hon Jamaica, sprang på lysande 10,76 i Ostrava i veckan men är inte med i Eugene.

Se direktsändningen i SVT1 och SVT Play klockan 20:00 på lördag. Playsändningen både på webben och i mobilen.

Laura Manninen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.