Nytt svenskt rekord av debuterande Lahti

Uppdaterad
Publicerad

I morse debuterade Sarah Lahti på 10 000 meter – och levererade direkt. 21-åringen sprang på 31.54,89 och raderade därmed ut det 26 år gamla svenska rekordet.

– Det är fantastiskt bra, det är ju hennes första 10 000-meterslopp. Hon sa själv i vintras att hon ville springa 10 000 i sommar, och nu har hon verkligen visat att det är där hon hör hemma, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Den 21-åriga svenskan slog till vid en tävling i Palo Alto i Kalifornien och var klart snabbast i loppet. Hon segrade före mexikanskan Margarita Hernandez Flores.

Tiden 31.54,89 är nästan 2,5 sekunder bättre än det tidigare rekordet som sattes av Midde Hamrin 1990. Däremot är tiden klart under kvalgränsen till EM i Amsterdam men bara fem sekunder från OS-gränsen.

Missa inte SVT Sports reportage om Lahti från i vintras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.