Ivan Ukhov kom inte längre än 2.29

Olympiska mästaren utslagen i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssen Ivan Ukhovs tunga säsong fortsätter. Han rev ut sig i höjdkvalet på 2.29 och missar därmed VM-final.

– Det var lite trist. Honom hade vi räknat med som en joker, säger SVT Sports expert Anders Gärderud.

Ivan Ukhov tog hem OS-finalen i London 2012 på 2.38. Förra året hoppade han 2.41 i Doha. Men i år har det gått sämre. Ukhov har svaga 2.32 som bäst i år, och i höjdkvalet i Peking började rivningarna redan på 2.22. Men ryssen krånglade sig över både 2.22 och 2.26 på andra försöket. Men på 2.29 blev det för mycket för Ukhov, som bara sprang igenom på sista försöket.

Friidrotts-VM

Noterbart är även att världsmästaren från 2011, amerikanen Jesse Williams också är utslagen. Precis som Ukhov blev 2.29 för högt och han hade tre relativt dåliga försök. Williams har i år klarat 2.31, vilket var kvalgränsen för final, men det personliga rekordet ligger på 2.37.

Guldfavoriterna klara för final

Mutaz Essa Barshim, som har världsårsbästa på 2.41, och Bohdan Bondarenko hade varsin rivning på 2.29, men var sedan felfria över kvalgränsen på 2.31.

– Är självklart nöjd. Jag ville bara komma hit, testa banorna och gå till final, säger Barshim till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet