Till vänster: Pistorius med flickvännen. Höger: Pistorius lämnar Boschkops polisstation i Pretoria Foto: Scanpix.

”Blade Runner” misstänks nu för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanske paralympics-stjärnan Oscar Pistorius är nu formellt misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin flickvän, uppger sydafrikansk polis.

De tidigare uppgifterna som gjort det gällande att Pistorius skulle misstagit flickvännen för en inkräktare tillbakavisas bestämt av polisen.

-De uppgifterna kommer inte från oss, säger polisen Denise Beukes.

Oscar Pistorius

– Offret hade skjutits med fyra skott och avled på platsen. Det sägs att hon är flickvän till den anklagade, sade polistalesmannen Katlego Mogale.

Polisen bekräftar att man beslagtagit en pistol från platsen och att en mordutredning har inletts. Pistorius har förhörts av polisen och är anklagad för mord. Han skulle i dag ställas inför en häktningsdomare vid tingsrätten i Pretoria, men det hela har skjutits fram tills i morgon, uppger The Guardian.

Enligt polisen ska grannar ha ”hört saker” från parets hem tidigare under kvällen.

Oscar Pistorius pappa bekräftar för nyhetsbyrån AFP att det är hans son som har har häktats, anklagad för att ha skjutit ihjäl sin flickvän.

– Jag har inte träffat honom, han är hos polisen. Vi är förstås chockade, säger Henke Pistorius.

Det har tidigare förekommit ”incidenter” i Oscar Pistorius och hans flickväns hem, uppger polisen, som samtidigt säger att de båda var de enda människorna i huset under skottlossningen.

Enligt en polistalesperson finns inga andra misstänkta vid sidan om Pistorius. Vid lunchtid på torsdagen lämnade han Boschkops polisstation i Pretoria med en jacka över huvudet. Han fördes till sjukhus för blodtester.

Föddes utan vadben

Oscar Pistorius föddes utan vadben och vid ett års ålder amputerades båda hans underben. Tack vare proteser har han kunnat hålla på med flera olika idrotter. För några år sedan godkändes hans s-formade kolfiberproteser så att sydafrikanen fick möjlighet att tävla mot icke-handikappade.

Han blev den förste med proteser att tävla i friidrotts-VM. ”Blade Runner” ställde upp i Daegu 2011 och gick till semifinal på 400 meter och var med i stafettlaget på 4x400 meter fram till finalen. I finalen, där Sydafrika tog silver, var han petad.

Pistorius blev även den förste benamputerade att delta i OS när han sprang 400 meter i London i somras. ”Blade Runner” gick till semifinal och var sedan med i stafettlaget på 4x400 meter på vägen fram till finalen. Han har tagit sex guld i Paralympics

Fakta: Oscar Pistorius

Född: Den 22 november 1986 i Johannesburg.

Smeknamn: ”Blade Runner” och ”världens snabbaste man utan ben”.

Främsta meriter: Sex guld i Paralympics i klassen T44. Silver på 4x400 meter vid friidrotts-VM i Daegu 2011.

Personbästa: 10,91 på 100 meter, 21,30 på 200 meter, 45,07 på 400 meter. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet