Oscar Pistorius. Foto: Bildbyrån

Pistorius blir villkorligt frigiven

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 augusti blir löparstjärnan Oscar Pistorius villkorligt frigiven. Då har han suttit av tio månader av sitt femåriga fängelsstraff för att ha dödat sin flickvän Reeva Steenkamp.

– Normalt innebär det husarrest med en timmes fritid varje dag. Vartefter tiden går kommer man att lätta på villkoren, säger Zach Modise, chef för kriminalvården.

Den 28-årige benamputerade löparen dömdes i september i fjol för vållande till annans död. I oktober fick han sitt straff, fem års fängelse. Åklagaren lyckades inte bevisa att Pistorius skjutit flickvännen med avsikt, själv hävdade han att han misstagit henne för en inbrottstjuv.

Oscar Pistorius

Åklagarsidan hade yrkat på mord och betydligt längre fängelsestraff och överklagade därför domen. Nu har det bestämts att en appellationsdomstol ska ta upp fallet i november. Appellationsdomstolen ska avgöra om lagens principer tillämpats korrekt. Det handlar om huruvida Pistorius förstått de eventuella följderna av sitt handlande men ändå skjutit – så kallat dolus eventualis. Om domstolen bifaller överklagandet och rubriceringen ändras till mord, kan också straffet ändras och Pistorius dömas till 15 års fängelse.

På grund av sitt handikapp har Pistorius vistats på sjukvårdsavdelningen i fängelset i Pretoria.

Oscar Pistorius

27-årige Oscar Pistorius är en nationalikon i Sydafrika efter att ha blivit den förste personen med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Det gjorde han i OS i London 2012 och vid friidrotts-VM 2011.

Han har tagit sex guld i Paralympics i klassen T44 och har ett VM-silver på 4x400 meter från 2011 (sprang bara försök).

Han kallas ”Blade Runner” eftersom han springer med hjälp av bladliknande proteser.

Natten till den 14 februari 2013 sköt sprinterstjärnan ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras bostad. Han dömdes i höstas till fem års fängelse för vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet