Foto: Bildbyrån

Polisen startar utredning efter Farahs avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Brittisk polis har startat en utredning efter att den fyrfaldige OS-guldmedaljören på 5 000 och 10 000 meter, Mo Farah, hävdat att han smugglats in i landet som barn och tvingats till arbete.

En talesperson för polisen säger att man tagit del av informationen som framkommit i Farahs nya dokumentär.

”Specialister har inlett en utredning och utvärderar för närvarande tillgänglig information”, säger talespersonen enligt brittiska medier.

Enligt The Guardian kan det par som enligt Farah tvingade honom att jobba komma att förhöras.

Paret ska ha sagt till Farah att han aldrig skulle få återse sin familj om han berättade sanningen.

– Om jag ville ha mat i magen var jag tvungen att göra hushållssysslor eller ta hand om barnen, hon sade att om jag någonsin ville träffa min familj igen var jag tvungen att lyda, säger han i dokumentären.

När Farahs idrottslärare fick höra om hans historia hjälpte han honom med att söka brittiskt medborgarskap, något han sedan fick den 25 juli 2000.

Storbritanniens inrikesministerium, som har hand om migrationsfrågor, har sagt att Farahs avslöjande inte kommer resultera i några repressalier mot honom. Farah adlades av drottning Elizabeth II 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.