Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tycker att IAAF:s ordförande bör sluta arbeta för Nike. Foto: Bildbyrån

RF-basen om Coe: ”Delikatess-jäv”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets ordförande vill ge IAAF-ordföranden Sebastian Coe ett ”gott skandinaviskt råd” gällande hans uppdrag för Nike. – Sluta med det där, se till att du är lika ren som Caesars hustru en gång i tiden var, säger Björn Eriksson.

Att Sebastian Coe har åtaganden för Nike, hur ser du på det?

– Om jag skulle ge Sir Sebastian Coe ett gott, skandinaviskt råd härifrån Stockholm, så skulle det vara: Sluta med det där, för risken är att du beskylls för saker du de facto inte har gjort. Se till att du är lika ren som Caesars hustru en gång i tiden tvingades vara i Romariket, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

IAAF-ordföranden Sebastian Coe har uppdrag som rådgivare för Nike, vilket har kritiserats från många håll. Han har dock valt att försvara sina kopplingar till företaget, benhårt.

– Det här är vad vi kallar delikatessjäv och det är naturligtvis bra att vi vet om att det finns, för det betyder att alla inklusive journalister kommer att nagelfara just den kopplingen, säger Björn Eriksson.

Tror du att Coe kommer lämna sina åtaganden för Nike?

 – Ja, jag tror det, men det är upp till honom att bedöma. Vad jag däremot kan garantera, det är att man kommer följa Sebastian Coes metoder för att rensa i det här råttboet. Och är det så att det inte rensas, då är det inget kul att vara ny ordförande.

Björn Eriksson var ordförande för Svenska Friidrottsförbundet fram till 1:a oktober i år, och röstade på Sebastian Coe när han valdes till ny IAAF-ordförande i augusti.

– När jag röstade visste jag faktiskt inte om det, men jag ändrar inte min röst eftersom det inte är kriminellt att ha ett uppdrag. Det goda rådet jag ger är att inte ha sådant där, för det kan ligga dig själv i fatet, säger Björn Eriksson.

Sebastian Coe har pressats hårt av media gällande utredningen om korruption inom IAAF, eftersom han var vice ordförande när den nu korruptionsmisstänkte Lamine Diack var ordförande.

När han fick frågan ”sov du eller var du korrupt?” – vad tyckte du om det ?

–Det var en tuff fråga, jag tror det var bra att den ställdes. Jag tror att sanningen är att han inte såg igenom, men nu är det upp till bevis, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.