IAAF:s ordförande Sebastian Coe uttalar sig efter IAAF:s möte på fredagskvällen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryssland avstängt av IAAF

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Internationella friidrottsförbundet sammanträtt i London så kommer nu beskedet att ryska friidrottare stängs av från alla internationella tävlingar. Hur länge avstängningen gäller är ännu inte fastställt. ”Det här har varit ett skamfyllt uppvakande och vi är tydliga med att fusk inte är tillåtet på någon nivå”, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe enligt BBC.

Med en marginal på 22-1 röstade IAAF för att Ryssland ska stängas av på obestämd tid från tävlande.

– Vi är tydliga med att fusk inte är tillåtet på någon nivå. Hela systemet har fallerat, inte bara i Ryssland utan runt hela världen, säger Sebastian Coe till BBC.

Rysslands idrottsminister Vitaliky Mutko säger att IAAF:s avstängning av Ryssland endast är ”temporärt” och att ”problemet är lösbart”.

Svenska friidrottsförbundets tillförordnade ordförande Toralf Nilsson välkomnar IAAF:s beslut.

– Det är ett bra första steg för att återskapa förtroendet för friidrotten. Wadarapporten (som presenterades i måndags) ger en skrämmande bild av hur det har sett ut i rysk friidrott, säger han till TT.

Nilsson beklagar att oskyldiga straffas.

– Det finns två sidor av det här. Enskilda individer är förstås oskyldiga men i och med omfattningen (av dopningen) har jag full förståelse för beslutet, säger han.

För att avstängningen ska hävas måste det ryska förbundet uppfylla en rad kriterier. Den norska antidopningsexperten Rune Andersen kommer att leda en särskild granskningsgrupp där tre av medlemmarna i IAAF:s beslutande råd (Council) kommer att ingå.

– Det här är ett bra första steg för att återskapa förtroendet för friidrotten. Ett bra beslut, säger han till TT.

I och med avstängningen fråntas Ryssland arrangemangen av en stor gångtävling och junior-VM i friidrott nästa år.

Avstängningen blir aktuell för första gången under terräng-EM i Frankrike den 13 december. De största tävlingarna nästa år är inne-VM i Portland i mars, EM i Amsterdam i juli och OS i Rio de Janeiro i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.