Sarah Lahti slutade nia i EM-finalen på 10 000 meter efter fall. Foto: Bildbyrån

Lahti föll i EM-finalen på 10 000 meter

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Lahti snubblade på sig själv i finalen på 10 000 meter i EM i Amsterdam – när hon matchade sitt eget svenska rekord. EM:s första svenska medaljhopp fortsatte loppet i tårar. – Det är bara att glömma och satsa på OS nu, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

21-åriga Sarah Lahti hade en bra chans på finalen i 10 000 meter. Hon har i år slagit igenom med svenskt rekord och personligt rekord på alla distanser. Men med tio varv kvar ramlade hon efter att satt i foten i sin egen häl. På TV-bilderna ser man hur hon grinar illa och tar sig åt armbågen. Lahti reste sig, fortsatte loppet och fick upp farten igen. Första varvet efter fallet var tårfyllt.

– Det kändes som om hon var bra med och hade chansen på en framskjuten placering. Jag tror att hon har mer att ge än vad hon har fått ut på 10 000 meter hittills. Det var synd att hon inte fick möjligheten att visa det idag, säger SVT Sports experts Kajsa Bergqvist.

Friidrotts-EM

– Att komma tillbaka från ett sådant fall är svårt, jag är imponerad av att hon tog sig i mål.

Fallet kostade många placeringar, kraft och energi. Hon slutade, med avbrott i löpningen, till slut nia på 32.14.17.

– Det är bara att glömma och satsa på OS nu, hon är ju redan uttagen, säger Bergqvist.

– Jag kände innan jag trillade att det här kan gå vägen, kanske till och med medalj. Men sedan blev det helt svart, säger Lahti til TV4.

Läget inför OS

Uttagna till OS: Angelica Bengtsson, stavhopp, Daniel Ståhl, diskus, Khaddi Sagnia, längdhopp, Melker Svärd Jacobsson, stavhopp, Meraf Bahta, 5 000 m, Sarah Lahti, 10 000 m, Michaela Meijer, stavhopp, Charlotta Fougberg, 3 000 m hinder.

Klarat OS-kvalgräns, inte uttagna: Sofie Skoog, höjdhopp, Erika Kinsey, höjdhopp, Erica Jarder, längdhopp.

Klarat internationella OS-kvalgränsen, men inte den svenska: Sanna Kallur, 100 m häck, Lovisa Lindh, 800 m, Mikael Ekvall, maraton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet