”Självklart en spännande tanke”

Publicerad

Susanna Kallur gjorde smygcomeback i Leksand, fortsätter med SM – och springer sedan EM-stafett i Zürich?

– Det är självklart en spännande tanke, men det är väldigt mycket som ska klaffa för att det ska hända, säger häcklöparen.

I friidrotts-EM, som inleds den 12 augusti, kommer Sverige ha ett damlag på startlinjen i korta stafetten. Och enligt förbundskapten Karin Torneklint kan det bli ett sensationellt namn i den blågula laguppställningen. Susanna Kallur, 33, är aktuell för en plats – om hon lyckas kapa några tiondelar på 100 meter när SM inleds i Umeå på fredagen.

Själv håller Kallur en låg profil efter alla år av skadebekymmer.

Friidrotts-EM 2014

– Det är kul att hon (Torneklint) tror på mig. Men själv törs jag inte riktigt tänka i de banorna, säger hon.

– Det får jag ta efter den här helgen i så fall, men det krävs ju ohyggligt mycket av mig för att ens bli aktuell i Karins hjärna. Jag är bara glad om jag kommer helskinnad ur det här äventyret.

Långt från ”pers”

Kallur sprudlar efter helgens efterlängtade tävlingscomeback på löparbanorna, där tiden på 100 meter blev blygsamma 11,92. Långt sämre än hennes gamla personbästa på 11,30, men bara 14 hundradelar från en tredjeplats på den svenska årsbästalistan.

– Jag är väldigt förväntansfull och pirrig. Jag tänker bara gå ut och njuta av att kunna springa, säger hon.

Ett frågetecken inför SM är hur Kallur ska klara två lopp inom bara några timmar.

– Om jag skulle kvala vidare till finalen så får jag känna efter om det känns okej att göra ett till lopp. Benet känns ingenting, det är inte det som jag är orolig för. Det är mer alla andra sprintmuskler – hamstrings och rumpan – som inte är vana att köra två sådana urladdningar.

Ingen Ekelund

Kallur slipper konkurrensen från Irene Ekelund i SM. 17-åringen, som är given i EM-stafettlaget, väljer att enbart fokusera på 200 meter.

Sin egen favoritdistans hoppas Susanna Kallur också få tävla i igen framöver.

Men inte i år.

– Jag behöver lite mer tid med häckträning. Just nu springer jag häck en gång i veckan. Inget max, utan ganska långsamma lopp och bara med fokus på tekniken.

Drömmer om OS-guld

Desto snabbare ska det gå över häckarna i Rio de Janeiro om två år. Det är fortfarande OS som är det stora målet.

– Det är en stor dröm att stå överst på prispallen i ett OS, det är det jag har i kikaren, säger Kallur.

– Det är ett stort steg kvar att tävla över tio häckar också, men jag tycker att mitt mål är realistiskt. Är benet helt, då tror jag att jag kan ta mig tillbaka till världseliten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM 2014

Mer i ämnet