Emily Chebet, är tvåfaldig världsmästare i terränglöpning. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sju kenyanska friidrottare stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsskandalerna fortsätter i Kenya. Ytterligare sju friidrottare, sex löpare, stängs av. En av dem, Emily Chebet, är tvåfaldig världsmästare i terränglöpning.

Emily Chebet, som blev världsmästare 2010 och 2013, stängs av i fyra år av det kenyanska friidrottsförbundet efter att ha testats positivt för det vätskedrivande preparatet furosemid, som kan användas för att dölja spår av annan dopning.

Även Francisca Koki, 400 meter häck, och 400 meterslöparen Joyce Zakari stängs av i fyra år, även de ska ha använt preparatet. De var tillfälligt avstängda redan i somras efter att ha åkt fast i en dopningskontroll under VM i Peking.

SVT Sport skrev tidigare i november att Kenya riskerar att missa OS.

– Det är inte längre ett hot, Wada överväger det verkligen seriöst, sa Kenyas OS-chef Kipchoge Keino, som hade många dueller med SVT Sports expert Anders Gärderud på 1970-talet, till AP då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.