Abeba Aregawi Foto: TT Nyhetsbyrån

Skatteverket utreder Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har begärt in uppgifter kring 1 500 m-stjärnan Abeba Aregawis inkomster innan hon skrev sig i Etiopien i december 2012.

Det finns frågetecken kring hennes inkomst under 2012. Hennes taxerade förvärvsinkomst var bara 128 700 kronor – trots att hon, enligt Diamond Leagues officiella siffror, tjänade 550 000 kronor bara i prispengar.

Enligt interna mejl som Expressen tagit del av ville Aregawi undvika att betala skatt i Sverige. 

Diamond League

”Det svider att betala skatt i Sverige”

”Det som svider nu i tanken är kravet på att i framtiden redovisa sina inkomster och betala skatt i Sverige när hon enligt Henok kan ta emot alla vinstpengar idag i Etiopien och inte betala någon skatt alls. Detta verkar vara den stora frågan just nu! Henok är orolig för den svenska skattemyndigheten och deras intressen för dessa frågor”, skrev Hammarbys ordförande Ingvar Åström i ett mejl i september 2012.

Henok som nämns i mejlet är Henok Weldegebriel, Aregawis ex-make.

Den 10 december 2012 – dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige – valde Abeba Aregawi att återigen skriva sig i Etiopien.

Agenten förnekar skattebrott

Hennes agent Keith Karlsson förnekar skattebrott.

– Vi har fått en förfrågan på hennes inkomster som vi ska besvara. Men hon har inte begått något skattebrott, säger han till Expressen.

Om hon döms för skattebrott riskerar Aregawi att tvingas betala både marginalskatt, skattetillägg och ränta på den obeskattade inkomsten. Enligt skatteexperter som Expressen varit i kontakt med skulle den ekonomiska smällen kunna landa på mellan 500 000 kronor och en miljon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet