Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En damslägga väger fyra kilo. Under sista varvet i ringen motsvarar det krafter på 200 kilo. Se mer i klippet. Foto: SVT/André Prtic

Släggkastaren Grete Ahlberg sprängde drömgränsen i fjol – så ska hon bli ännu bättre

Uppdaterad
Publicerad

Hon kastade över 70 meter i fjol.

Det är ett pågående arbete att bygga upp mer styrka – och omvandla den till explosivitet och snabbhet i släggringen för att kasta ännu längre.

– Det kommer ta lite tid att överföra, men jag vet att något stort håller på att skapas, säger Grete Ahlberg till SVT Sport.

På friidrotts-VM 2022 sprängde svenska släggkastaren Grete Ahlberg drömgränsen när hon för första gången landade släggan över 70 meter.

För att kasta ännu längre behöver hon bli starkare. Och träningen under hösten och vintern har gått oförskämt bra, enligt Ahlberg själv.

– Jag bygger på mig fysiskt och känner mig mycket mer kraftfull nu.

Att få vara skadefri och frisk har inneburit att hon kunnat lägga på mer vikter i styrkelyften.

– I ryck till exempel har jag förbättrat mig sju kilo i vinter. Normalt kanske man förbättrar sig två kilo. Det låter kanske inte så mycket, men det krävs ganska mycket för att klara det, säger hon.

Krafter på 200 kilo ska hanteras

Utmaningen tekniskt är att förvandla den nya strykan till explosivitet och snabbhet i släggringen. En damslägga väger fyra kilo. Under sista varvet i ringen motsvarar det krafter på 200 kilo.

– Jag ska inte bara motstå den kraften, jag ska också få släggan att kännas som ingenting och bara kunna släppa iväg den, säger Grete Ahlberg och fortsätter:

– Ju större muskeltillväxten har varit, ju längre tid kommer det ta. Vanligtvis brukar jag göra bra resultat i juni, men jag är öppen för att det kommer ta lite längre tid. Men vi satsar på VM, där jag ska vara allra bäst i form.

Måste ha tålamod med resultaten

Efter framgångarna i fjol och efter en bra träningsvinter omvärderar Grete förväntningarna något. Hon försöker hålla sina egna förväntningar i schack eftersom det är många detaljer som måste stämma för att hon ska kunna kasta långt.

– Jag har kommit dit jag är för att jag har velat mycket och inte gett upp när jag haft motgångar. Det måste finnas kvar, men jag sänker förväntningarna på att det kanske inte behöver hända just den här säsongen. Även fast jag känner mig kraftfull nu kanske det inte händer den här sommaren. Det kanske händer nästa sommar.

Se hela reportaget här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grete Ahlberg på träninganläggningen i Falun Foto: SVT/André Prtic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.