Sofi Flink gör comeback efter axelskadan. Foto: BILDBYRÅN

Sofi Flink gör comeback efter axelskadan

Uppdaterad
Publicerad

Efter den långa skadefrånvaron gör svenska spjutkastaren Sofi Flink comeback på tävlingsnivå. ”Hon har hämtat sig bra från förra året”, säger hennes pappa tillika tränare Vesa Jämsä till SVT Sport. Hon väntas tävla i lag-SM-kvalet redan nästa vecka.

Sofi Flink som just nu befinner sig på ett träningsläger i Finland, tränar tillsammans med tekniktränaren Petteri Piironen, inför comebacken nästa helg.

– Jag har fått väldigt bra indikationer från Finland och på lördag blir det lag-SM-kval i Enskede och helgen därpå en tävling i Halle, Tyskland, berättar hennes pappa och tränare Vesa Jämsä som menar att målet är att ta Sofi tillbaka till hennes forna form.

– Det är egentligen ingen jakt på resultat i första hand, men att hitta tillbaka till den fina formen som hon hade innan sina skadebekymmer för två år sedan, säger Jämsä.

”Så frisk en kastare kan vara”

20-åringe Flink slog igenom stort för fyra år sedan, när hon blev juniorvärldsmästare och satte svenskt rekord med 61,40.

Året efter, VM i Moskva 2013, klämde hon till med ett nytt svenskt rekord i sitt första försökskast med 61,96 och hamnade i finalen på en tiondeplats.

Efter det har det varit en kämpig tid för henne med skador – men nu är hennes jakt på EM och OS igång och hon inleder försiktigt på hemmaplan.

– Det har varit en lång väg, men fortfarande går man på lite småminor på vägen. Men på det stora hela om man jämför med förra året så har det gått bra säger, Jämsä om småskador som dykt upp igen.

– Hon är skadefri – så skadefri en spjutkastare kan vara. Det går egentligen inte att vara helt frisk på den här nivån och i den här grenen. Men vi går inte på någon maxkast än, säger Sofis pappa och tränare.

För att hon ska kunna kvalificera sig till sommarens stora tävling, OS i Rio, krävs ett kast över OS-kvalgränsen som ligger på 62,00 – längre än hennes eget svenska rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.