Även efter avklarad antidopningskurs är Abeba Aregawi ett omstritt namn i svensk idrott. Foto: TT Nyhetsbyrån.

SOK-chefen om Aregawi: ”Inte självklart att vi ska satsa på henne”

Uppdaterad
Publicerad

Den förra världsmästaren på 1 500 m Abeba Aregawi har fått friidrottsförbundets välsignelse att börja tävla igen. Däremot tycker SOK att löparen har en bit kvar innan hon kan bli aktuell för stöd: ”Jag känner ingen empati med beteendet när hon 2015 knaprade meldonium. Det är helt oacceptabelt och därför inte självklart att vi ska satsa på henne”, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Abeba Aregawi har uppfyllt kraven för att få tävla i landslaget igen och den tidigare dopningsmisstänkta löparen kan få ett klartecken i början av året.

Men SOK är avvaktande.

– Hon måste ta avstånd från sitt beteende, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Förbundet ställde krav

I början av året testades Aregawi, som tagit två VM-guld på 1 500 meter, positivt för meldonium, men friades eftersom det råder oklarheter kring hur länge det tidigare tillåtna medlet kan spåras.

Svenska friidrottsförbundet stängde av 26-åringen i samband med dopningshändelsen och ställde krav på henne för att få komma tillbaka till landslaget. Kraven är nu uppfyllda.

Hon har genomgått vår antidopningsutbildning och även Riksidrottsförbundets. När jag träffade henne i Stockholm för en tid sedan bestämde vi också att förbundsläkaren Sverker Nilsson ska vara hennes medicinske rådgivare. Det är honom som hon ska vända sig till så fort hon behöver ta en medicin, vad det än gäller. Så det känns bra, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

– Det här kommer jag att rapportera till förbundets styrelsemöte i januari, så kommer de att kunna ta beslut om hon är tillgänglig i landslaget.

”Helt oacceptabelt”

Att få komma tillbaka till Sveriges olympiska kommittés (SOK) topp- och talangprogram kan bli tuffare. Verksamhetschefen Peter Reinebo säger att de kräver att Aregawi tydligare tar avstånd från sitt beteende.

– Uppsåtet har varit att öka sin prestation genom att medicinera med en hjärtmedicin, säger Reinebo och jämför med Norges astmamedicinbruk:

– Det är något som vi tagit avstånd ifrån och som är etiskt och medicinskt fel. Jag kan tycka synd om Aregawi för att det är möjligt att hon är vilseledd och att det har blivit missförstånd på grund av språket. Jag kan känna empati med situationen, men jag känner ingen empati med beteendet när hon 2015 knaprade meldonium. Det är helt oacceptabelt och därför inte självklart att vi ska satsa på henne.

Mår dåligt

Torneklint tycker att Aregawi tydligt har tagit avstånd från det som hände, bland annat genom ett brev, och har lovat att aldrig ta något förbjudet medel eller något som hon inte vet vad det är.

– Hon har verkligen fått ett straff för det som hänt och mår fortfarande väldigt dåligt. Hon kan inte träna så mycket, för kroppen orkar inte med den här pressade situationen, säger Torneklint.

– Abeba tränar mellan tre till fem dagar i veckan och det första målet är att komma igång och träna bra. Det blir definitivt inget tävlande under inomhussäsongen, utan tävlingsstarten sker först senare till utomhussäsongen.

Abeba Aregawi bor och tränar i födelselandet Etiopien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.