”Patrik Sjöberg var anledningen till att jag slog världsrekordet”

Uppdaterad
Publicerad

I 26 år har kubanen Javier Sotomayor varit världsrekordhållare i höjdhopp. Men i sommar ryker det. Det tror fridrottsvärlden och det tror han själv också. SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström  träffade honom i en hans hem i Havanna och fick en exklusiv intervju med den skandalomsusade idrottsstjärnan som bland annat avslöjar varför Patrik Sjöberg är den idrottsman han beundrar mest. Men Sotomayors egen karriär fick ett abrupt slut.

Redan från gatan syns det tydligt vilket hus som är hans. På gräsmattan finns ett höjdhoppshinder där ribban ligger på 2.45. det är väldigt högt. Rekordet som han satte i Spanien 1993. Hela hans hem är ett tempel över ett historiskt ögonblick . Dom exklusiva glasdörrarna ut till trädgården har siffrorna 2.45 ingraverade. Ett helt rum innehåller priser och minnen. På en bild kramas han med sin kompis Maradona.

Javier Sotomayor är påfallande avspänd när han välkomnar SVT, Sverige har en särskild plats i hans hjärta. Han är fortfarande vältränad och njuter ett lyxliv i Havannas mest exklusiva villakvarter-  här på Kuba är han en nationalhjälte. Han arbetar idag som konsult åt kubanska idrottsministern.

Friidrott säsong 2015

Hans idrottsprestation tog höjdhoppet in i en ny generation. 1988 hoppade han 2.43, året efter att Patrik Sjöberg hade hoppat 2.42 och därmed blivit världsrekordhållare.

– 2,45 är mitt gällande världsrekord- en det kändes mer speciellt när jag slog världsrekord första gången på 2,43. Sedan hoppade jag 2,44 och därefter 2,45.Om jag ska jämföra kändes det kanske större för att det var mitt första rekord. Det är som när man blir pappa. Jag har fyra barn som jag älskar lika mycket men det var speciellt att bli pappa första gången, säger han.

Kommer inte att fira ett eventuellt nytt världsrekord

Men i sommar kommer hans rekord att ryka, och det kommer antingen gå till ukrainaren Bohdan Bondarenko eller Mutaz Barshim från Qatar, det tror friidrottsvärlden och det tror också Javier Sotomayor.

– Jag har haft turen att vara världsrekordhållare i över 26 år (Sotomayor slog sitt eget världsrekord när han hoppade 2.45, reds. anm.). Men någon dag kommer nån att slå det. Jag skulle förstås önska att den dagen är avlägsen men det finns två höjdhoppare som nosar på det rekordet nu. När det väl händer kommer jag inte att fira, men det är som det ska.

Sedan han slog rekordet 1993 har höjdhopp befunnit sig en svacka, anser Sotomayor.

– Jag tror att svackan som följde inom höjdhoppning berodde på sämre konkurrens. På min tid fanns det flera stora höjdhoppare som var aktiva i närmare 15 år. Idag finns det flera skickliga aktiva igen vilket är bra för höjdhoppet.

Javier Sotomayor och Patrik Sjöberg konkurrerade med varandra , en konkurrens som fick Sotomayor att sätta 2.45.

Jag frågar vilken idrottsstjärna som han beundrar mest.

– Av alla? För mig är det Patrik Sjöberg. Han var en jämn höjdhoppare. Han hade inte turen att ta något OS-guld men han tog tre eller fyra OS- medaljer. Jag vann nästan dubbelt så många gånger över honom som han över mig. Det rådde rivalitet mellan oss  hela tiden. Jag sa till honom att han var orsaken till att jag slog världsrekordet. Han hoppade väldigt bra, så för att vara bättre än honom… när han slog världsrekord med 2,42 måste jag hoppa 2,43 för att slå honom.

Undvek livstids avstängning genom att sluta

Javier Sotomayors karriär slutade med en skandal, vid två tillfällen fälldes han för doping ,för kokain 1999 och nandrolon 2001 och valde att sluta och förekom därmed en avstängning på livstid. Och doping skulle också vara förklaringen till hans ohotade rekord, det har flera kända idrottsmän anfört , bland annat Stefan Holm. Själv har han hela tiden bedyrat sin oskuld. När intervjun kommer in på dopingsskandalerna ändras hans kroppsspråk. Han börjar nervöst att vifta med sin högerfot.

– Hälsa Stefan att jag säger till alla idrottsmän som tvivlar på mig att jag hoppade 2.30 redan som 16-åring. Och det gjorde jag även som 34-åring. Jag behövde inte dopa mig.

Han hävdar testerna gjordes felaktigt och att nån ville sätta dit honom, fast IOK sagt att det var solklara fall av doping.

– Ända sedan det där hände har jag känt mig och känner mig oskyldig. Utnyttjad. Jag vet inte varför eller av vem. Om jag hade vetat det hade det varit uppklarat idag. De spred nyheten över hela världen att jag tagit ett visst ämne. Det rörde sig om en mängd som ingen människa kan konsumera och än mindre om man ska kunna hoppa.

Han vecklar in sig i en lång och komplicerad förklaring hur de olika proverna togs och vilka labb som analyserade dem. Men hans karriär var över.

Men på Kuba anses han vara en av landets största hjältar– ingen vi frågar vill tro på hans skuld.

Stor förebild på Kuba

– Han är en förebild för alla våra ungdomar, dopinganklagelserna var en konspiration, säger en kille som putsar på sin mintgröna vintagebil mitt i Havanna. Han vill inte uppge sitt namn men viftar fortfarande upprört med putsduken efter oss när vi lämnar honom.

– På Kuba är Javier Sotomayor en ikon. Allt annat är förtal från väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet