Foto: Bildbyrån

Spjutkastare överraskade – nära OS-gränsen

Uppdaterad
Publicerad

På sista dagen för att kvala in till EM slog Gabriel Wallin till med sitt bästa spjutkast på tre år. Svensken var långt över EM-kvalgränsen, och bara 19 centimeter från att vara kvalificerad för OS i Rio. ”Det är längst som vinner, inte jämnast”, säger han till SVT Sport.

Wallin har haft ljumskproblem den senaste månaden, och bestämde sig bara i torsdags för att åka till tävlingen i Saarijärvi i Finland, för att göra ett sista försök att kvala in till EM.

– Jag är glad att jag tog det beslutet, säger han på telefon från Finland.

Tävlingen gick över förväntan. Han gjorde sitt näst bästa kast någonsin och var nästan fyra meter över EM-kvalgränsen med 82,81.

– Det var härligt, säger Wallin.

Att närma sig OS-kvalgränsen var framförallt ”en bonus”.

Klarade med råge

– Det är alltid lite osäkert när man inte har kunnat träna ordentligt. Jag åkte dit framförallt för att kvala till EM. Och det klarade jag ju med råge.

Och nu får han fundera på en eventuell satsning på att också klara OS-kvalgränsen på 83 meter.

– Jag kände att det var ett långt kast. När jag såg hur långt det var så var det klart att jag tänkte att det var synd att det inte var över 83. Men jag ska inte vara gnällig för det.

”Inte jämnast som vinner”

– Nu är jag så pass nära, jag är uppe på de längderna. Samtidigt är det bara ett kast. Men det kan vara så i spjut, ibland får man till ett riktigt långt kast. Det är inte jämnast som vinner, utan längst, säger Wallin.

Om han blir uttagen till EM blir officiellt på måndagen, då alla nya tillskott till truppen kommer att meddelas, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Wallin har två veckor på sig att klara OS-kvalgränsen, och dessutom övertyga SOK att han är värd en plats i Rio.

Även Johan Wissman visade fin form på 200 meter under söndagen. Den svenske löparen sprang i mål på tiden 20.76  – ett par hundradelar under EM-kvalgränsen. I morgon presenteras det slutgiltiga EM-laget och blir Wissman uttagen gör han sitt sjätte Europamästerskap i rad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.