Foto: Maja Suslin/TT Nyhetsbyrån

Stavstjärna talar ut om vikthets

Uppdaterad
Publicerad

Du måste gå ner i vikt. Det var ett av de första råd som stavhopparen Angelica Bengtsson fick av sin tränare när hon flyttade till Frankrike 2012, skriver Expressen.

– Han menade att jag skulle bli bättre om jag tappade några kilo och att jag borde tänka på vad jag åt. Sedan fick jag tips om hur jag skulle göra, säger friidrottsstjärnan till tidningen.

Råden innebar att hon skulle minska på kolhydraterna, äta bara sallad och kött och på kvällen äta lite sallad eller gå och lägga sig direkt.

”Åt bara sallad i flera månader”

– Jag har haft perioder då jag bara har ätit sallad i flera månader. Jag vet inte om det är en riktig ätstörning, men däremot har jag garanterat haft energibrist, säger hon.

Orken blev sämre, hon kände sig matt och hon upplevde stor skillnad när hon var på träningsläger och åt ordentligt.

Ätstörningar vanliga bland idrottare enligt studie

En studie från Lunds universitet och Köpenhamn visar att 60 procent av deltagarna, kvinnliga elitidrottare, äter för lite och har energibrist och menstruationsrubbningar. I studien, där 40 idrottare deltog, konstateras att ätstörningar är vanligt inom idrotten samt att många idrottare får positiv respons vid viktnedgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.