Foto: Bildbyrån

Stavtalang blev förlamad efter olycka

Uppdaterad
Publicerad

I går landade stavtalangen Angelica Bengtsson olyckligt på stavhoppsmattan på Stadion. Ett sus gick genom publiken, men Bengtsson klarade sig utan några skador. Värre gick det för Kira Grünberg, 21. Österrikiskan landade så illa under en träning hemma i Österrike att hon nu är förlamad.

Österrikes bästa stavhoppare, Kira Grünberg, har blivit förlamad efter det olyckliga fallet under träningen i går. Hon landade så pass illa att en halskota skadades och hon tvingades omedelbart till operation.

Enligt det österrikiska friidrottsförbundet behövde: ”patienten omedelbart opereras för att stabilisera ryggraden och för att undvika ytterligare skador”.

Uppgifter från sjukhuset säger att Grünberg kom in förlamad i nedre delen av kroppen.

En mer utförlig bedömning kring skadan kan ges först efter någon vecka.

Tävlade mot Bengtsson

Så sent som i somras tävlade svenskorna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer mot Grünberg på J22-EM i Tallin. Österrikiskan slutade då fyra. Båda tjejerna är chockade över det inträffade.

– Va?! Men oj. Jag hade ingen aning alls. Men gud, vad tråkigt, säger Michaela Meijer till sportbladet.

– Alltså, det är inte den minst farliga sporten. Man vet om riskerna men man räknar inte alls med sådant överhuvudtaget. Det är inget jag tänker på så.

Bengtsson:

– Oh nej! Det är fruktansvärt. Man vet att det är en farlig sport, det står till och med ett varningsmeddelande på alla stavar om att man kan bli just förlamad och till och med dö. Så det är en risk man tar, skriver hon i ett sms till sportbladet.

Kira Gruenberg var med och tävlade i EM förra året och slog då till med nytt österrikiskt rekord med 4,45.

Se Angelica Bengtssons hopp ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.