IAAF-chefen Sebastian Coe tillsammans med Asbel Kiprop och Faith Kipyegon, OS-mästare på 1 500 m i Rio, kanadensiskan Sasha Gollish och hemmalöparen Stephen Kiprotich. Foto: TT.

Trefaldig världsmästare bakom Kenyas seger

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avgjordes VM i terränglöpning i Ugandas huvudstad Kampala. De största stjärnorna var med i mixedstafetten som avgjordes för första gången. Kenya med trefaldige världsmästaren på 1500 m, Asbel Kiprop vann före Etiopien med Genzebe Dibaba, världsrekordhållare på 1500 m, på den sista sträckan.

– Det kommer för alltid att vara skrivet i historieböckerna att vi vann den första mixedstafetten, twittrar Kiprop om segern där han sprang den första sträckan av fyra i laget.

Varje löpare sprang drygt fem minuter på den sugande gräsbanan där flera hinder och vallgravar var inlagda.

När Genzebe Dibaba gav sig ut på sista sträckan för Etiopien hade hon 39 sekunder att ta in på Beatrice Chepkoech och tog in 31 för att bli åtta sekunder efter i mål. Turkiet med enbart ex-afrikanska löpare slutade trea. IAAF:s ordförande Sebastian Coe var på plats. Bredvid honom satt Ugandas president Yoweri Museveni.

Inget nordiskt lag deltog. Inga svenskar fanns överhuvudtaget på plats.

Historisk kenyansk sexling i damloppet

Omeriterade Irene Cheptai gick loss på slutvarvet och vann damernas 10 km på 31.57. De sex första i loppet var från Kenya, en historisk sexling. Noterbart är att OS-mästaren från Rio, Faith Kipyegon (1 500 m) var sexa. Hon hängde med täten i 20 minuter. OS-mästaren på 3 000 m hinder, Ruth Jebet, född i Kenya men tävlande för Bahrain, var sjua.

Största jublet på Kololoområdet uppstod när det var prisutdelning i herrarna juniorklass (födda 1998 och senare) och den segrande hemmalöparen Jacob Kiplimo klev högst upp. Det var Ugandas första vinst i någon klass i ett terräng-VM.

Ugandisk kollaps i herrloppet

Det såg ut att bli ett ugandiskt guld till på herrarnas 10 km. Joshua Cheptegei, sexa på 10000 m vid OS i Rio, gick loss och var 60-70 meter före regerande kenyanske mästaren Geoffrey Kamworor och publiken var i extas och ett tiotal fans sprang med i olika sektioner, många av dem med flaggor i händerna. Men med 800 kvar att springa gick Cheptegei in i väggen och stapplade i mål efter att ha lufsat mer tillbakalutad än framåt med hållningen, helt borta. Hans heroiska avslutning, som gav en 30:e plats 1.44 efter vinnaren,  gav i alla fall ett brons i lagtävlingen.

Evenemanget hade en tung säkerhetsbevakning från militären för att undvika störningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.