Benjamin Bitok, Kenya vann Stockholm Marathon 2014 på tiden 2.13.20. Foto: TT

Stockholm Marathon backar om prispengar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Marathon backar. Även utomnordiska löpare kommer att kunna belönas.

– Om löpare som inte deltar i den nordiska landskampen placerar sig bra så kommer de att få prispengar, säger styrelseledamoten David Fridell till expressen.se.

Arrangören av Stockholm Marathon ville göra en satsning på nordiska långlöpare och bestämde därför att skapa en nordisk landskamp och lägga prispengarna på 250 000 kronor på landskampen. Därmed fanns det inga pengar kvar till en eventuell utomnordisk segrare, något som fick kritik och bland annat kallades för rasistiskt.

– Vi såg i går med tanke på den uppmärksamheten som blev att det inte var tydligt. Det försöker vi reda ut.

Stockholm Marathon

”Vi har inte råd” – men ändrade sig

Stockholm Marathon kommer dock inte aktivt att bjuda in löpare från länder utanför Norden.

– Det har vi inte råd med och vi vill lägga fokus på annat, så det kommer antagligen bli så att löpare från utomnordiska länder väljer att inte komma.

Efter några timmars funderande kom dock Fridell fram till att jämställa prispengarna.

”Efter den debatt som uppkommit har vi beslutat att samma prispengar gäller även för löpare som inte deltar i den nordiska landskampen. Låt säga att en engelsman vinner loppet och en kenyan kommer tvåa – då får dessa 50 000 kr respektive 25 000 kr. Precis som de nordiska löparna”, säger Fridell i ett pressmeddelande.

Prispengar till en eventuell utomnordisk segrare tas från en annan pott än de 250 000 kronorna. Det blir inte lika mycket i segerbonus som tidigare år.

Stockholm Marathon avgörs den 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet