Foto: Bildbyrån

Styrelsen avgör Aregawis öde

Uppdaterad
Publicerad

Är Abeba Aregawi välkommen tillbaka i landslaget?

Löparstjärnas öde avgörs på tisdag. ”Jag hoppas att hon får samma möjligheter som alla andra”, säger Björn O Nilsson, ordförande i Svenska friidrottsförbundet.

Mellan klockan 10 och 16. Då samlas friidrottens förbundsstyrelse för ett möte som bland annat ska avgöra om Abeba Aregawi får tävla i den blågula dressen igen.

– Vi har styrelsemöte då och där kommer frågan upp om den avstängning i landslaget som gäller ska hävas eller inte, säger ordförande Björn O Nilsson.

– Just nu väntar vi på underlag, vilka rekommendationer som medicinska kommittén och förbundskaptenen har att lämna till förbundsstyrelsen.

26-åriga Aregawi, som i början av 2016 testades positivt för hjärtmedicinen meldonium och missade OS i Rio de Janeiro, har fått en svensk läkare och dessutom genomgått en antidopningsutbildning. Två krav från förbundet för att hon ska vara aktuell att representera friidrottslandslaget igen.

– Det finns fler krav, och de tar vi ställning till på tisdag. Jag vet väl lite mer än vad jag säger nu... men jag hoppas att det finns underlag som gör att vi kan lyfta bort den här frågan, säger Nilsson.

Abeba Aregawi friades från dopningsanklagelserna i somras och har sedan dess varit fri att tävla igen.

Fakta: Aregawi-fallet

29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks ha dopat sig med hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt.

14 juli meddelar den svenska antidopningorganisationen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs.

17 juli uppger Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.